3 декември 2015 г.

В сагата “Междузвездни войни” бунтовническият алианс на два пъти разрушава ужасяващата бойна станция на Империята – Звездата на смъртта. Първият път станцията е абсолютно завършена, вторият път, двадесет години по-късно, втората Звезда на смъртта все още се строи, но пак е в състояние да осъществява основната си функция. И двете победи на бунтовническия алианс зрителите посрещат неизменно с удовлетворение. Но… дали е толкова добре да се радваме?

Професорът по финанси от Университета във Вашингтон Закари Фейнщайн е извършил интересно изследване, за което пише в статията озаглавена "Това е капан: Отровното хапче на император Палпатин" ("It’s a Trap: Emperor Palpatine’s Poison Pill").

В навечерието на премиерата на седми епизод от сагата “Междузвездни войни: Силата се пробужда”, Фейнщайн прави опит да обясни, защото въпреки разрушаването на Звездата на смъртта от бунтовниците и убийството на император Палпатин, бунтовническият алианс остава маргинална група, а империята продължава да съществува. В разработката си финансистът разглежда последиците от построяването и унищожаването на бойната станция.

Икономистът изхожда от официално заявление на Федералното правителство на САЩ, (да, това не е шега - в някои държави правителствата си правят труда да отговорят на питанията, отправени им от гражданите, колкото и абсурдни на пръв поглед да изглеждат) според което построяването на първата Звезда на смъртта се оценява на 852 квадрилиона долара (1015, или иначе казано хиляда милиона милиона, 852 000 000 000 000 000, ако се изпише с всички нули). Професорът освен това е изчислил, че това надвишава 11 000 пъти брутния вътрешен продукт (БВП) на световното производство, което се оценява в наши дни на около 77 трилиона долара. Обаче, според по-нови изследвания, стойността на двете бойни станции от Епизод IV и VI на сагата, се равнява на 419 квинтилион долара (419 х 1018).

За да установи какъв е хипотетичният Брутен Галактичен Продукт (БГП), Фейнщайн приема Звездата на смъртта за аналог на “Проект Манхатан” (в рамките на който САЩ разработват първата атомна бомба) и приравнява относителния дял на “Манхатън” спрямо БВП на САЩ със стойността на бойната станция спрямо ГВП. Заключението му е, че през 20-те години между действията на Епизод IV и VI, ГВП трябва да се е равнявал на около 92 секстилиона долара (хиляда милиарда милиарда долара).

За мащабите на една галактическа империя създаването на такава бойна станция може и да изглежда поносима като финансово бреме. Но важното в случая е друго – финансовите механизми, които са нужни на хипотетичната Империя, за да осъществява подобни мащабни проекти.

Професорът екстраполира данните от съвременните финансови системи и ги пренася към мащабите на онази “много далечна галактика…” Предположението му е, че галактическата банкова система разполага с капитал, равняващ се на 60% от БГП. В този капитал участва както национализираната по време на  Войната на клонингите "Междугалактическа банкова мрежа", така и други банки от 1,75 милиона свята – пълноправни членове на Галактическата Империя.

Когато се отчете, че тези банки са вложили определени средства в строежа на Звездата на смъртта, а унищожаването на император Палпатин и Дарт Вейдър неминуемо е предизвикало поне временни кризи в управлението, то следва, че бунтовническият алианс е трябвало да си осигури не само политическа легитимност, но и да приготви големи обеми парични средства, за да възстанови финансовата система в Новата република.

Ето какъв е изводът на професор Закари Фейнщайн: "Оказва се, че Бунтовническият алианс е трябвало да разполага със сума, равняваща се на между 15 и 20% от общия галактически брутен вътрешен продукт, за да се избегнат или поне намалят рисковете от колапс на икономиката в галактиката. Очевидно бунтовниците не разполагат с такива средства, (...) от което следва, че икономиката на галактиката съвсем скоро след унищожаването на втората Звезда на смъртта е навлязла в период на много тежка депресия".

Дали това е било предварително “провидяно” от Палпатин и дали ситския лорд е планирал такова развитие на нещата? Дали финансовата несъстоятелност на бунтовниците не им е позволила да унищожат Империята и да възстановят Републиката? Предстои да научим съвсем скоро.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...