2 декември 2015 г.

За да привлекат вниманието на самките, пауновите паяци изпълняват дълги и сложни танци, след края на които обаче рискуват просто да бъдат изядени. Учените продължават изследванията, за да установят причините за този странен поведенчески модел.

Половото поведение на пауновите паяци (Maratus) отдавна се проучва от специалистите, но все още няма отговор на всички въпроси. Видът включва 43 подвида; за всички е характерна ярката окраска, дължината на телата им е не по-малка от 5 мм и са с дълги и тънки крака. По време на брачния период самците танцуват пред възлюбените си, като един танц може да продължи между 4 и 50 минути. “Волната програма” е строго индивидуална, но в нея са вплетени задължителни елементи като махане с опашка, въртене на коремчето и размахване на третия чифт крайници. Това създава ефект на вибрацията – самката не само вижда, но и усеща движенията на потенциалния си партньор.

За участието на самките в брачния ритуал обаче е известно твърде малко. На практика специалистите знаят само, че самците много често танцуват пред вече оплодени самки, а те от своя страна, понеже вече не се нуждаят от “ухажване”, след края на танца просто изяждат неразбралите кавалери. Учени от Калифорния и Нов Южен Уелс са провели ново мащабно изследване, за чиито резултати съобщават в статия за National Geographic.

За изследването са подбрани 128 самци и самки Maratus volans. Всички женски са “девствени”. Паяците са наблюдавани в лабораторни условия, възпроизвеждащи реалната им среда на обитание. Танците са записвани с помощта на лазерни вибромери и видеокамери.
Става ясно, че само 16 от 64 самци успяват да постигнат желаната цел. Самката показва, че не е доволна от танца, като поклаща тялото си, но ако танцьорът не взема под внимание този знак, той просто бива убит и изяден. След това самката вече не обръща никакво внимание на други ухажори, колкото и красиво да танцуват.

Учените не са успели да изяснят причината, поради която повечето самки отказват да продължат рода си. Освен това, арахнолозите не разбират еволюционния механизъм, довел до възникването на толкова сложен брачен ритуал. Сложните танци и изобщо сложните брачни ритуали не са нещо рядко срещано в природата, но при паяците-пауни е налице сложното съчетание от две основни характеристики: ярко оцветяване и сложни дейности.
Учените посочват подобно поведение при пауновите птици – и при тях вниманието на партньорките се привлича чрез демонстрация на красотата, но за паяците това само не е достатъчно, което налага самците да усвояват и допълнителни умения.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...