2 декември 2015 г.

Прочутата златна маска, с която е покрито лицето на мумията на египетския фараон Тутанкамон, първоначално е била предназначена за мащехата му, царица Нефертити. Това става ясно след реставрация, извършена от британски археолози на прочутия артефакт.

“Скандалното” изказване, че маската на Тутанкамон всъщност е предназначена за мащехата му, идва отново от бившият куратор на отдела по Древен Египет в Британския музей, археологът Никълъс Рийвс.

През есента на тази година, докато извършват реставрационни работи по артефакта, сътрудници на Британския музей откриват под отчупилата се брада на златната маска ретуширан печат с името на царица Нефертити. Освен това, “лицето” на маската е на човек с пробити уши, а в Древен Египет такива са предвиждани само за жени и деца. Очевидна е и външната прилика на артефакта с визията на Нефертити, познат ни от прочутата й статуетка, уверен е археологът.

Никълъс Рийвс казва, че “Откритието ясно сочи, че прекрасната погребална маска, първоначално е била предназначена не за Тутанкамон, а за Нефертити. Преправили са я бързо за фараона, като са добавили брадата”.

Ученият е в основата на новата вълна интересни проучвания, които се провеждат през тази година, след като лансира идеята, че в гробницата на Тутанкамон има неизвестно до момента помещение, в което може да се намира мумията на съпругата на фараона Ехнатон, самата царица Нефертити. До този момент учените нямат информация, къде може да е погребана красивата египетска царица.

Тутанкамон управлява Древен Египет като фараон около 1332–1323 година пр.н.е. Почива съвсем млад, на възраст от 19 години. Предполага се, че Нефертити почива по неизвестни причини през 1334 г. пр.н.е., когато е била на възраст между 29 - 38 години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...