1 декември 2015 г.

Снимка: NASA
По-рано учените бяха убедени, че под въздействието на промишленото замърсяване на океанските води и ускореното окисляване, фитопланктонът ще измира, а това ще се отрази и на цялата хранителна верига, в чиято основа е залегнал той. Изследванията обаче показват, че през последните десет години планктонът по неясни засега причини се развива бурно. Биолозите са озадачени и нямат отговор на въпроса защо се случва това.

Изследването е проведено от учени от Университета Джон Хопкинс и показва десетократно увеличение на количеството коколитофориди – едноклетъчни водорасли, поглъщащи въглероден двуокис. Резките темпове в размножаването на тези водорасли се наблюдават от началото на XXI век. “Процесът протича много бързо и опровергава всичките ни предишни хипотези. Случва се нещо наистина необяснимо за нас”, казва Ананд Гнагадесикан, професор от Университета Джон Хопкинс, един от петимата съавтори в изследването.

коколитофорид
Учените анализират данните за растежа на планктона в северната част на Атлантическия океан и Северно море от среда на 60-те години на ХХ век. Резултатите от анализа сочат, че увеличеното ниво на въглеродния диоксид, разтворен във водата, е причината за увеличаване на популацията на коколитофоридите. Това откритие обаче освен, че не дава отговори на старите, но поставя и нови въпроси пред учените.

Според Уилям Балч от лабораторията за океаноложки изследвания Бигълоу в Мейн, учените са очаквали, че повишената киселинност на океанските води заради разтвореният в тях въглероден диоксид ще окаже отрицателно влияния върху броя на тези организми, но това на практика не се случва. “Коколитофоридите са се размножавали добре в по-топлите периоди между ледниковите епохи, и данните, които сме събрали, потвърждават това. Много е вероятно, те да играят ролята на канарчето, което показва на миньорите, че в шахтата има газ гризу. В нашия случай – да ни покажат в каква посока сме се запътили”, казва ученият.

“Данните категорично сочат, че в екосистемата е налице голямо отместване. Засега обаче не разбираме в какво точно се крие причината за подобни отмествания. Дали проблемът е само в нивата на въглеродния диоксид?”, задава въпроса Гнадасикан.

Новото изследване има и добра страна. Морските обитатели, които се хранят с фитопланктон ще се облагодетелстват от буйния растеж. Но все така остава неясно, дали ускореният растеж на фитопланктона е полезен или вреден за планетата в глобален мащаб.
А най-неприятното е, че новите резултати още веднъж показват, че знаем съвсем малко за функционирането на сложните екосистеми на Земята.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...