1 декември 2015 г.

Внимание! Клипът не е подходящ за гледане от хора с повишена тревожност!

Нищо не е толкова уютно, колкото собственото ни легло. Нищо, че хиляди домашни акари също споделят леглото ви. И веднага ще направим уточнението, че те са абсолютно безопасни за човек.

Всъщност, в едно съвсем обикновено легло може да има над 10 милиона домашни акари. Самата цифра плаши, а към това трябва да добавим и факта, че всеки от тези миниатюрни акари “ака” по около 20 пъти на ден. Домашните акари са много дребни – на дължина са под четвърт милиметър. И въпреки това, 10 % от теглото на възглавницата ви може да се дължи на теглото на домашните акари и отходните вещества от тях.

Доктор Лиза Акърли, специалист по домашна хигиена, обяснява пред Daily Mail, че леглото ни е чудесно място за развитието на домашните акари. Първо, защото това е топло и влажно място – перфектната среда за развитието и размножаването на малките животинки. И второ, защото леглата ни са богати с любимата храна на домашните акари – мъртвите кожни клетки, които оставяме в завивките си.

Всяка година човек сменя около 3,9 килограма от клетките на кожата си. По-голямата част от умрелите кожни клетки оставяме в леглото си. За домашните акари това е нещо като меню “всичко, което харесвате”.
Самите акари са безвредни за човек. Повече вредят продуктите от отходната им дейност, които могат да отключат алергични реакции. Д-р Акърли добавя: “Домашните акари могат да предизвикат ринити, кашлица и усещане за сухота в очите. Може да станат причина за нарушения в съня. Могат да усложнят състоянието на страдащите от други алергии. Някои хора може да се чувстват постоянно като болни от треска. Всъщност, причинител на тези неудобства са домашните акари”.


Видеото е дело на Лабораторията по акари към държавния университет на Охайо. Ще видите как изглеждат хилядите от тези дребни гадинки, погледни под микроскоп.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...