27 декември 2021 г.


Въпреки че обикновено е наричана просто „Света София“, църквата не е посветена на римската мъченица София, а на светата Премъдрост Божия - божествената страна на Исус Христос, която е и един от ипостасите на Светата Троица. Поради тази причина храмовият празник се отбелязва на 25 декември, в денят, когато Премъдростта Божия се въплъщава в тялото на Христос.



Първият храм на св. София – Премъдрост Божия е заложен през 324 година, на Рождество Христово. Строежът му започва по нареждане на император Константин I Велики. В новата столица на Римската империя, която Константин премества на брега на Босфора в древногръцкия Византион, монументалната църква, която поръчва да бъде построена, трябва да стане символ на новата религиозна политика, следвана от императора след легализирането на християнството през 306 година и издаването на Миланския едикт за търпимостта между религиите от 313 година. Строителството завършва едва година преди смъртта на Константин I. Впоследствие храмът е опожарен по време на въстанието, избухнало през юни 404 година след изгонването от града на патриарх Йоан Златоуст.



Минават повече от десет години, преди император Теодосий II да издигне на същото място нова църква, този път базилика. Това се случва през 415 година. Тя обаче споделя съдбата на първия храм – по време на въстанието Ника от 532 година и тази църква е опожарена. 






Византийският император Юстиниан I, след като потушава въстанието Ника, решава да построи църквата отново, но този път да издигне такъв храм, който светът още не е виждал. За градежа вика двама от най-добрите архитекти на епохата – Исидор от Милет и Антимий от Трал. Императорът сам полага основният камък на градежа и строго следи строежа му. Използваните материали са донасяни от цялата империя. Средствата не са щадени и цялата църква е облицована със скъпи видове мрамор и позлатени мозайки. Строежът продължава пет години, което за времето си е много кратък период за изграждането на подобна по мащабите си сграда. Вложените в храма средства почти се равняват на тригодишните постъпления в хазната на империята. Но накрая резултатът е внушителен. Височината на завършеното здание е 55 метра, а цялата сграда е увенчана от колосалният купол с диаметър от 31 метра.


На 27 декември 537 година храмът “Света София” е осветен. Според преданията, по време на освещаването на църквата, император Юстиниан I произнася думите “Соломоне, аз те надминах!”, с което казва, че е построил по-красив и голям храм от Соломоновия в Йерусалим. Почти 1000 години “Света София” е главната църква в православния свят, а и до днес е сред четирите най-големи по площ християнски храмове в света.




След падането на Константинопол през 1453 година е превърната в джамия. Едва през 1934 година Мустафа Кемал Ататюрк обявява сградата за музей. За туристите, посещаващи Истанбул храмът е една от задължителните за посещение дестинации, независимо от това, какво е тяхното вероизповедание.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...