28 декември 2021 г.


В централната част на Лондон се извисява един символ на най-старата демокрация в Европа. Катедралата "Свети Петър" или както е известна по цял свят - Уестминстърското абатство.

Историята на абатството започва преди почти хиляда години. През 1042 година Едуард Изповедник решава да построи кралска църква. Далеч преди това обаче мястото е смятано за свещено и още от VII век е съществувал храм. По замисъла на Едуард Изповедник църквата, която започва да строи, трябва да стане и място за негов вечен покой. Градежът е осветен на 28 декември 1065 година, само седмица преди Едуард Изповедника да почине на 5 януари 1066 година. Първоначално зданието е изпълнено в нормански стил, а съвременния си вид придобива по-късно, след няколко преустройства, които започват от Хенри III през 1245 година. Хенри III, в памет на Едуард, решава да превърне абатството в грандиозен комплекс от здания в готически стил. Лично се разпорежда фасадата да бъде украсена със стреловидни арки и да бъдат монтирани огромни прозорци.


Основните обекти от предходната постройка остават без промени, но като цяло комплексът придобива по-различен вид. Обаче след смъртта на Хенри III Уестминстърското абатство остава недовършено и работите по него спират.



Следва период, през който абатството сменя няколко пъти статута си и названието. Известно време територията му се смята за манастирска обител, където живеят монаси, но по-късно Елизабет I присъжда на комплекса официалното наименование Колегиална църква на св. Петър в Уестминстър. Това е статутът на абатството и днес.


По време на гражданската война през XVII век в Уестминстърското абатство е екзекутиран крал Чарлз I. Минава време и пуритани разбиват вътрешността на абатството. Унищожени са картини и икони, кралските регалии са ограбени. Всичко това е извършено в стремежа да се унищожат символите на "религиозни предразсъдъци".

Властите решават да възстановят абатството през 1745 година. По проект на Николас Хоуксмур са издигнати двете западни кули, които придават на комплекса разпознаваемия днес вид.



Зданието оцелява по време на бомбардировките през Втората световна война. Два пъти бомби падат над комплекса, но за щастие сериозни поражения не са му нанесени. Пострадалият покрив на една от сградите на комплекса е възстановен по-късно.



Абатството придобива днешния си външен вид след преустройството през XVIII век. Последните значителни преработки са по проекти на Николас Хоуксмур и Кристофър Рен. При всичките преустройства обаче са запазени редица реликви, датиращи още от времето на първоначалния градеж. В оригиналния си вид е съхранено и дървеният трон на крал Едуард, което и до наши дни се използва при коронацията на нов монарх. Пръв Едуард I приема короната на кралството през 1296 година, седнал на този трон.



В Уестминстърското абатство са короновани 37 монарси, а останките на 17 от тях почиват също на това място. В южния трансепт е мястото за вечен покой на много от най-великите хора, прославили с дейността си Англия и Британската империя. В сградата са погребани много учени, музиканти и държавници като Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Георг Хендел, Хенри Пърсел, Чарлз Дикенс, Уилям Шекспир.



Уестминстърското абатство е символ за Великобритания. Заедно с прилежащата църква св. Маргарет са включени в списъка с обекти от световното наследство на ЮНЕСКО.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...