8 декември 2021 г.

На 8 декември 1955 година Парламентарната асамблея на Съвета на Европа утвърждава официалния флаг на организацията, който по-късно по наследство преминава към Европейския съюз. Флагът е син правоъгълник със съотношение на страните 2:3, в центъра на който, по аналогия с циферблата на часовник, са изобразени в кръг 12 петолъчни звезди.

В конкурса за проект на флага участват стотици художници. Побеждава обаче художник, който работи за администрацията на Съвета на Европа. Името му е Арсен Хейтц, а идеята за жълтите звезди на син фон е вторият от вариантите, които предлага.



В официалното разяснение към решението на комитета на министрите на Европейския съвет от 9 декември за решението за приемането на официалния флаг, се казва: “На фона на синьото небе над западния свят, звездите, разположени в кръг, символизират народите на Европа, като знак за единство. Броят на звездите е постоянен и се определя да бъде 12. Това число символизира съвършенството и завършеността… Както дванадесетте знака на зодиака представят цялата вселена, така и дванадесетте златни звезди представляват всички народи на Европа – и онези, които все още не могат да участват в построяването на Европа в единение и мир”. 



В края на 90-те години на ХХ век Хейтц признава в интервю пред вестник “Лурд”, че идеята за флага му хрумва, когато прочита в Откровение на Йоан “И яви се на небето голяма поличба - жена, облечена в слънце; под нозете й - месечината, а на главата й - венец от дванайсет звезди;” (Откр. 12:1). Това му признание за кратко се превръща в мини скандал и поражда “буря в чаша вода”, защото под съмнение е поставена конфесионалната неутралност на Европейския съюз.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...