16 ноември 2015 г.

През следващите няколко дни Земята ще премине през метеорния поток Леониди. За да наблюдавате падащите звезди не са ви необходими специални уреди.

Метеорният поток Леониди води названието си от радианта, който се намира в съзвездието Лъв. Метеорите са останки от кометата 55P/Темпъл-Тътъл. Земята преминава през тези микроскопични частици от кометата всяка година през последните две седмици на есента. При благоприятни за наблюдение условия, в ясна и безлунна нощ, може да се наблюдава наистина “звезден дъжд”.

В периода на най-голямата си активност Леонидите “бомбардират” земната атмосфера с интензивност, която достига пикови стойности от над 3000 метеора на час. Явлението е толкова зрелищно, че е увековечено в легендите на северноамериканските индианци и песните на някогашните чернокожи роби в САЩ. Най-силният “звезден дъжд” е наблюдаван през 1966 година, когато Леонидите донасят по 150 000 метеора на час.

От 2008 година насам активността на потока не е толкова зрелищна – не надвишава 100 метеора на час. През тази година специалистите очакват, че в пика си – на 18 ноември - Леонидите ще са съвсем слаби и ще може да се видят по около 15 метеора на час. Трябва обаче да се наблюдава не в точката на самия радиант на метеорния поток, а малко в страни от нея.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...