16 ноември 2015 г.

Едно от пострадалите от наводнението села
В югоизточната част на Бразилия на 10 ноември 2015 година се скъсаха две язовирни стени на хранилища, в които се съхраняват отпадъчни води от преработка на желязна руда. С помощта на спътникови снимки може да се направи оценка на мащаба на бедствието.

Промишленото водохранилище се намира в щата Минас Жерайс. По данни на Wall Street Journal, след скъсването на стените на хранилището са се излели около 60 милиона кубически метра отпадъчни води. Първо на пътя на стихията е село Бенту Родригес, което се намира в долината южно от мястото на инцидента. Унищожени са стотици домове, 6 души загиват, а още 16 са ранени.
Районът на бедствието преди инцидента
Замърсените води се разливат в района. Съвсем скоро нивото на река, протичаща на 80 километра от мястото на скъсаните диги, се покачва с 15 метра, което довежда до заливането и на още села по течението на реката.
В град Говернадор Валадарес е обявено бедствено положение заради недостига на питейна вода. Градът се захранва от водите на река Риу Доси, която след инцидента се оказва сериозно замърсена с арсен, олово и живак. След това става ясно, че без питейна вода остават и всички населени места, които се намират на 300 километра по течението на реката. Някои експерти по екология изразяват становище, че за пълното пречистване на водите на реката ще са необходими поне 100 години.
Спътникова снимка след инцидента. Ясно се виждат залетите места по течението на реката
Мащабите на катастрофалните последици от скъсаните стени може да се видят на снимки, направени от апаратурата Operational Land Imager, която се намира на борда на спътника Landsat-8. В сайта на NASA за сравнение е публикувана и снимка на засегнатия район, направена месец по-рано.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...