16 ноември 2015 г.

Дъвкателните мускули се смятат за едни от най-силните мускули при човек. Но “венецът на творението” дори и по този показател е победен от… хлебарките.

Силата, с която хапят хлебарките (Periplaneta americana) е 50 пъти по-голяма, отколкото предполага теглото им – т.е. захапката им е пет пъти по-силна, отколкото човешката. Тази особеност са открили учени от Университета в Кеймбридж (Великобритания), Йенския университет “Фридрих Шилер” и Щутгартския университет (Германия).

Специалистите са провели серия експерименти с 10 хлебарки. Измервана е силата на 300 захапвания, извършвани от хлебарките на различни повърхности под различен ъгъл. Анализирани са данните от 250 опита на 8 от хлебарките, тъй като две от “участничките” в опитите, поради прекалената си агресивност твърде интензивно са изпълнявали “упражненията” по захапване.

Американските хлебарки може да си проправят път през най-различни по твърдост материали. Вредителите могат да развиват скорост от 5,4 километра в част. Ако разполагахме с подобна на тяхната способност, човек щеше да може да развива скорост от 300 км/ч.

Учените са установили, че при захапването на твърди материали при хлебарките се включват в работа разположени в челюстите допълнителни мускулни влакна, и съкращаването на тези влакна се извършва доста бавно. Това дава на насекомото възможността да прегризва материали като дървесина, например. Силата, която хлебарката упражнява чрез челюстите си, достига 58 нютона на квадратен сантиметър. За сравнение, средностатистическия човек упражнява сила от 103 нютона на квадратен сантиметър – т.е. почти два пъти по-голяма сила. Но по размери хлебарката е 43 пъти по-малка от човек, така че спрямо размерите си захапката й е неимоверно по-силна. Отчитайки тези съотношения, подчертават изследователите, хлебарките хапят с пет пъти по-голяма сила, отколкото човек.

Любопитното е, че когато се хлебарката бърза да грабне някаква храна, бавнодействащите допълнителни мускули не се използват и работят само “бързите” мускули на челюстите й.

Изследователите се надяват, че откритият механизъм на работата на челюстите на хлебарките ще помогне с идеи за разработването на най-различни приспособления. Например, на този принцип може да се разработят миниатюрни двигатели или пък нанороботи, които да се използват за медицински цели.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...