15 ноември 2015 г.

Учени от университета в Уоруик намериха екзопланетата с най-бързите ветрове. Небесното тяло, което носи означението HD 189733b, се намира на 63 светлинни години от нас. Според изчисленията на астрономите, скоростта на газовите потоци на екзопланетата е толкова голяма, че надвишава скоростта на звука. 

С помощта на спектрографа HARPS (High accuracy radial velocity planet searcher) в обсерваторията Лa Сила в Чили, учените са успели да измерят скоростта на ветровете в противоположните (дневната и нощната) страни на HD 189733b и така да създадат първата карта на разпределението на ветровете на екзопланета. Според изчисленията, на моменти скоростта на ветровете достига до 8690 км/ч, което надвишава 20 пъти най-силните ветрове на Земята.

По-рано са провеждани наблюдения на ветровете и на други планети извън Слънчевата система, но изследванията не са толкова детайлни. Резултатите от своето проучване авторите са публикували в списание Astrophysical Journal Letters, а накратко излагат данните си и на сайта на Университета в Уоруик.

HD 189733b е една от най-добре проучените до момента екзопланети. Класифицирана е като горещ Юпитер. По размери е с около 10% по-голяма от газовият гигант в нашата Слънчева система. Орбитата й обаче е около 180 пъти по-близо разположена до оранжевото джудже, около която обикаля - звездата HD 189733. Температурата на повърхността й е около 1 200 градуса по Целзий. По-ранни изследвания показаха, че силикатни частици в атмосферата на планетата я карат да изглежда ярко синя.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...