14 ноември 2015 г.

Няколко собственици на котки са забелязали при домашните си любимци необясним страх от краставици. И не става дума за вкусовите предпочитания – котките реагират панически просто на това, че зеленчукът се е оказал близо до тях.

Първото видео на котка, която се стряска от краставица, явно е заснето случайно. Животното обаче изпитва толкова силни емоции, че много други собственици са решили да проверят как на тяхната котка ще подейства изненадата с краставица. Така в интернет се появяват много клипове, заснели паническите реакции на домашните любимци.

За да се види неподправеният страх у котките, трябва да успеете да поставите близо до тях краставица, докато домашният ви любимец е ангажиран с нещо друго – например, да си хапва. Ако котката забележи краставицата, която вече се е “вписала” в обстановката, тогава уплахата отстъпва място на внимателното любопитство.

Специалистите по поведение на животните коментират, че реакцията е лесно обяснима. Котките се стряскат най-вече заради неочакваната поява в полезрението им на новия предмет. Освен това, предметът явно отговаря на някакви критерии на враждебност, т.е. напомня им на змия, например.
Това обаче не обяснява проявата на любопитство, когато котките се впускат да изследват уж “враждебният” предмет. В един от клиповете е заснета котка, на която предлагат пипер и краставица, а животното отдава предпочитанията си на краставицата. Някои котки си хапват краставици без да проявяват никакъв страх.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...