26 декември 2018 г.


Фараонът на Египет, царица Клеопатра VII Филопатор, не е възможно да се е самоубила чрез ухапване от змия. Това твърди Андрю Грей, ръководител на отдела по херпетология* в Манчестърския музей.
Версията, че Клеопатра се самоубива, позволявайки да бъде ухапана от отровна змия, ни е представена от Плутарх. В написаното от него четем, че Клеопатра останала жива след превземането на Александрия и за да не стане главен трофей за триумфа на Октавиан Август по улиците на Рим, решава да сложи край на живота си. Царицата обаче е добре охранявана по нареждане на Октавиан. И въпреки, че е поставена под “домашен арест” в покоите си, някак й биват донесени змии в кошница.

Плутарх пише: “Пред покоите й дошъл някакъв селянин с кошница. Стражите го попитали какво носи. Селянинът отворил кошницата и като раздигнал листата, с които били покрити, отдолу се видели зрели смокини. Войниците се учудили колко големи и красиви са тия смокини, и селянинът с усмивка им предложил да си вземат и да ги опитат. Тогава те го пуснали в покоите, без всякакви съмнения”.

В кошницата уж е скрита змия. “Казват, че змията я донесли заедно със смокините, скрита под плодовете и листак, за да ухапе царицата неочаквано за самата нея – тя така била наредила. Но, като извадила част от плодовете, Клеопатра видяла змията и казала: “Ето къде била…” – оголила ръката си и я подложила за ухапване. Други пък казват, че змията била държана в затворен съд за вода и Клеопатра дълго време я дразнила със златно врете, докато тя се покаже и се впие в ръката й над лакътя. Впрочем, никой не знае истината”, пише Плутарх. По същия начин се самоубили и двете робини на царицата.



Пак Плутарх подчертава, че сведенията за смъртта на Клеопатра са противоречиви. Едни твърдели, че видели следи от змия под прозорците на покоите, друг разказвал, че видял следи от ухапване по ръката на царицата. Трети пишат, че “нито едно петно не се появило по тялото й, и изобщо никакви признаци за отравяне не са открити”, а Клеопатра постоянно носела скрита отрова в кухина във фибата й.

Андрю Грей изразява своите съмнения за това, че змия може да се скрие в кошница със смокини или в съд за вода. Отровните египетски змии – кобри и пепелянки – са твърде големи, за да останат незабелязани. Обикновено размерът им е 1,5-1,8 метра, а някои може да достигнат и дължина от 2,4 метра.

Според написаното от Плутарх, Клеопатра и робините й умират много бързо. Андрю Грей подчертава, че за да може една змия да убие трима души, времето й е било недостатъчно: змийската отрова убива бавно човек. Освен това, рискът за летален изход от такава отрова не е много голям. “Кобрите не само са големи, за да се скрият, но и вероятността да умре човек след ухапването им е около 10%... Това не значи, че не са опасни: отровата им предизвиква некроза, а това безусловно може да доведе до смърт, но става много-много бавно”, разказва специалистът.

“Така че, да се използва една змия, за да се убият последователно двама или трима души, просто е невъзможно. Змиите използват отровата си за защита и лов, затова я икономисват и я разходват само при крайно наложителни случаи”, казва още Андрю Грей.



Вероятно легендата за смъртта, предизвикана от ухапване от змия, е свързана с това, че Клеопатра, както и всички египетски фараони, се смятала за божествена – в нейно лице е превъплътена самата богиня Изида, която можела да приема и формата на змия.

* Херпетологията е раздел от зоологията, който се занимава с изучаването на земноводните и влечугите

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...