12 ноември 2015 г.

Възрастните хора следва да пият между три и пет чаши черен или зелен чай на ден. Това е една от 16-те официални препоръки на Съвета по здравеопазване в Холандия – независим научен орган с консултативна функция към парламента на страната.

Всекидневната консумация на три-пет чаши от напитката понижава кръвното налягане, намалява риска от развитие на диабет, инсулти и други сърдечно-съдови заболявания, твърдят учените. Според наблюденията им, през последните 10 години в научните разработки са налице само данни за ползите за здравето от пиенето на чай.

В препоръките си учените отделно подчертават, че чаят трябва да е черен или зелен. Консумацията на билков чай няма същият ефект.

В Холандия чаят и така се ползва с голяма популярност. Децата започват да пият специални сортове детски чай още на 4-5 годишна възраст. В повечето случаи това е “ритуал”, който се изпълнява преди вечеря и към чая се добавя мляко.

Според сайта Tea Advisory Panel, който предоставя информация за научните открития около тази напитка, чаят освен това понижава риска от развиването на рак на гърдата и устната кухина, и поддържа артериите. Изследвания на невролозите пък сочат, че черният и зеленият чай подобряват мозъчната дейност, стимулирайки я в продължение на поне един час след изпиването на напитката.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...