12 ноември 2015 г.

Скалистата екзопланета GJ 1132b, която вече нарекоха “горещият близнак на Венера”, се намира само на 39 светлинни години от Слънчевата система. Открита е от астрономи от Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ. 

По космическите мерки планетата се намира много близо до Слънчевата система (разстоянието до нея е “само” някакви си  370 трилиона километра). Това ще позволи на астрономите с помощта на телескопите от следващо поколение, които в момента се разработват, да я изучат много подробно. Засега това не е по силите им. Така или иначе, човек няма какво да търси на GJ 1132b, дори и да имаме технологията за пътуване на такива разстояния. За учените обаче е важно подробно да изучават такива тела, за да отговорят на големия въпрос – има ли живот извън Слънчевата система?

Според учените, може много да се научи за повърхността на планетата, ако се изучи молекулярният състав на атмосферата й. Даже и сега астрономите са категорични, че вероятността на “горещият близнак на Венера” да съществуват каквито и да е форми на живот, е нищожна. GJ 1132b обикаля твърде близо до звездата си. Заради близката си орбита, екзопланетата извършва една обиколка около звездата (т.е. нейната година) само за 1,6 земни денонощия. Температурата на самата планета е толкова висока, че даже и някога да е имало вода, отдавна се е изпарила и изчезнала. Това обаче не означава, че GJ 1132b няма атмосфера, подчертават астрономите. 

Учените са оптимисти, че въпреки отдалечеността на екзопланетата от Земята, все пак ще успеят да изучат състава на атмосферата й. Условията за това са благоприятни, защото GJ 1132b обикаля около червено джудже, а звездите от този тип позволяват по-лесни наблюдения на телата в близост до тях (заради относително по-малката яркост, сравнено с тази на Слънцето например). Нещо повече – учените смятат, че най-близките до Земята потенциално обитаеми планети, са в орбита точно около червени джуджета. 

По-рано тази година астрономите на NASA съобщиха, че с помощта на телескопа “Кеплер” са открили планета, сходна по размери със Земята. Тя обикаля около звезда, подобна на Слънцето и това е предпоставка да се търси вероятното съществуване на живот на този “неземен” свят. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...