20 ноември 2015 г.

Броят на китайските суперкомпютри в рейтинга Top-500 за ноември почти се е утроил спрямо юнската класация. По брой на високопроизводителните машини делът на САЩ бележи спад. Това са основните промени в ноемврийското “преброяване” на Top-500 на суперкомпютрите в света, пише Time.

В новото подреждане сред 500-те най-бързи супермашини има 109 китайски (22 процента относителен дял), докато през юни са били само 37. Експертите, които отблизо следят състоянието на пазара на суперкомпютрите, предполагат, че резкият ръст е свързан с развитието на две области – научната и военната промишленост на Китай.

Първото място в Top-500 за пети пореден път заема също китайски суперкомпютър Tianhe-2 (“Млечен път-2”).  Производителността на Tianhe-2, както и преди шест месеца, остава 33,86 петафлопа (33 милион милиарда операции в секунда), което е почти два пъти по-висок показател, отколкото при следващият в рейтинга суперкомпютър.  Tianhe-2 работи в Отбранително научния технически университет на Народноосвободителната армия на КНР.

На другия полюс е САЩ, като в новия Тор-500 делът на щатските суперкомпютри е рекордно нисък за времето, през което съществува рейтинговата система. Въпреки това, не бива да се забравя, че американците работят по създаването на екзафлопен суперкомпютър (30 пъти по-производителен от Tianhe-2). В последната версия на Тор-500 броят на американските свръхпроизводителни системи е 200, с 31 по-малко спрямо юнският рейтинг. Относителният дял от 40% обаче е исторически минимум за безусловният лидер в този сегмент на пазара.

В същото време, САЩ са единствената държава, която има повече от един суперкомпютър в топ-10. Сред новаците във водещата десетка, на шестата позиция, влиза Trinity Cray XC40, създаден за Националната лаборатория в Лос Аламос и Сандинската национална лаборатория. Производителността му е 8,1 петафлопа.

Друг новак в топ-10 със своите 6,5 петафлопа (на 8 позиция) в рейтинга влиза и суперкомпютъра Hazel Hen, също съставен от модули Cray XC40, който работи в щутгартската Лаборатория за високопроизводителни изчисления (Германия). Производителността на машините е съответно 8 и 6,5 петафлопа.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...