20 ноември 2015 г.

Златен пръстен с изображение на човек, скачащ от бик.
Снимки: Университета в Синсинати

В древногръцката митология Пилос (Месения, Пелопонес, в югозападната част на Гърция) е свързан с имената на двама легендарни царе: Нелей – синът на бог Посейдон и смъртната Тиро, който след смъртта на брата си близнак Кретей основал Пилос; и най-малкият от 12-те му сина - Нестор. Нестор, се присъединил към аргонавтите, участвал в Калидонския лов, а после бил и един от главните участници с Троянската война.
Истинската история на Пилос обаче започва много по-рано. Международна експедиция, водена от археолози от Университета в Синсинати е открила богато погребение, което с 200-300 години по-старо от времето, по което полисът е управляван от митичните Нелей и Нестор.

Находката е направена още в първите дни на активния археологичен сезон за 2015 година. Първо е открита една от стените на погребалната камера. “Заложихме сондажен изкоп над петно, над което стърчаха три камъка. Първо смятахме, че ще попаднем на останки от древно жилище. Очаквахме да разкрием ъгъл на стая, но бързо разбрахме, че всъщност пред нас са стените на облицована с камък погребална могила”, разказва Джек Дейвис, професор от Университета в Синсинати.
Мястото на разкопките

В края на разкопките дълбочината на погребалната камера достига 1,5 метра, ширината – 1,2 метра и дължина от 2,4 метра. Две седмици археолозите изнасят внимателно пръстта от погребалната камера, докато стигнат до първите находки. Тогава учените разбират, че са с голям късмет – погребението се оказва непокътнато. “Фактът, че на дълбочина повече от метър не отривахме нищо ни подсказва, че артефактите на дъното са останали недокоснати в продължение на много дълго време”, казва Шарън Стокър, старши научен сътрудник от Университета в Синсинати.
Шарън Стокър по време на разкопките

На дъното на погребалната камера археолозите откриват скелет на възрастен мъж (на около 30-35 години), погребан около 1500 г. пр.н.е. Вляво от него е намерено оръжието му, в дясно – украшения. До главата и гръдният му кош е положен меч с ръкохватка от кост, която е богато украсена със злато. Под него лежи кинжал също с позлатена дръжка. При краката на погребания са намерени още много оръжия – няколко кинжала, още един меч с ръкохватка от кост и няколко върха на копия. На гърдите на мъжа са намерени златни кубчета, а в областта на стомаха му – прекрасно запазена златна огърлица с две висулки.

Златна огърлица от погребението в Пилос

Вдясно от тялото и около главата са открити над хиляда маниста, изработени от аметист, яспис, ахат и сердолик. В гроба са поставени и около 50 каменни печата, на които са гравирани сложни изображения на богини, бикове и хора. Рисунки са открити и по четири златни пръстена, намерени в погребението. Между краката на погребания е открита костна пластина с гравирано изображение на грифон.

Бронзово огледало от погребението в Пилос


Много предмети са били положени върху дървения ковчег, който в последствие е изгнил и се е разпаднал. Открити са бронзови купи, голяма бронзова чаша, тънки ленти от бронз, за които се предполага, че са част от доспехи, както и много зъби от глигани, украсявали шлема на воина. Общо в гробницата са открити над 1400 предмета.

Пилос е голям културен и търговски център през бронзовата епоха. Царят, който живее в Пилос, е управлявал цяла Месения, чието население по онова време е достигало до около 50 000 души. Погребаният в новооткритата гробница воин най-вероятно е бил важна фигура. В подкрепа на това говорят големия брой предмети в погребението, изящните оръжия и фактът, че всички съдове са от метал (няма нито един керамичен), което показва, че погребаният е бил много богат приживе. Може да е бил местен цар, богат воин, търговец или дори някой от по-успешните предводители на морски разбойници.

Печат с изображения на бикове

Археолозите обаче смятат, че погребението е на знатен човек, който е сред основоположниците на микенската култура. Предстоят детайлни анализи на находките – както на останките на мъжа, така и на множеството предмети. След проучването ще знаем още за историята на древна Гърция, която по онова време се е намирала под силното влияние на Крит, където се е зародила първата европейска цивилизация.


1 коментара:

  1. "Първата европейска цивилизация".....ехоооо спите ли - в България вече е имало цивилизация и то с няколко хиляди години по стара.

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...