20 ноември 2015 г.

Снимки: NASA
Плутон извършва едно завъртане около оста си за 6,4 земни дни. Снимките са направени с помощта на Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) и Ralph/Multispectral Visible Imaging Camera от борда на сондата New Horizons. Изображенията са заснемани от дистанция 8 милиона километра на 7 юли, до 645 000 километра на 13 юли. На снимката заснетите от по-голяма дистанция изображения са в дясно (позиция “3 часа” на часовника). Снимките, направени по време на най-близкото прелитане на сондата на 14 юли, са в позиция “6 часа”. Екипът нарича тази част от планетата, заснета от най-близо, “полусфера на сближаването”.

Тези снимки и другите като тях, разкриват много детайли от Плутон, в това число и разликите между “полусферата на сближаване” и “далечната страна”, която е заснета вече с по-ниска резолюция, заради увеличаващата се дистанция. Заради начинът, по който са сглобени композитните изображения, в долната (южна) част на планетата са се образували “артефакти”, които изглеждат като вдлъбнатини.

Спътникът на Плутон – Харон, също извършва едно завъртане около оста си за 6,4 земни денонощия. Снимките са направени през същия период - 7-13 юли. През това време дистанцията между Харон и New Horizons се променя до около 10,2 милиона километра. Заснетите по-отдалеч изображения са в позиция “9 часа” и на тях се виждат само някои по-интересни образувания от повърхността му. Полусферата на Харон, която New Horizons снима най-отблизо се намира на позиция “12 часа” и е направена на 14 юли 2015 г.

За разлика от планетата, спътникът е с почти еднородна повърхност в различните полусфери.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...