21 ноември 2015 г.

Кафето – както с кофеин, така и безкофеиновото – понижава рисковете от смърт, причинена от заболяванията, водещи най-често до летален изход сред жителите на САЩ. Изводът е на учени от Училището по обществено здравеопазване в Харвард.

По думите на ръководителя на изследването Франк Ху, умерената употреба на кафе препятства развитието на редица сериозни хронични заболявания. Затова, казва ученият, следва кафето да се включва в здравословните диети.

По време на изследването екипът е анализирал данните от три текущи проучвания, провеждащи се през последните 30 години. Разгледани са данни, събрани от над 200 хиляди анкетирани. Резултатите от анализа на харвардските изследователи сочат, че при онези, които пият от три до пет чашки кафе на ден, е по-малък рискът да умрат от заболявания на сърцето, диабет от втори тип, Паркинсонова болест, както и да извършат опит за самоубийство.

Авторите на изследването свързват тази тенденция най-вече със способността на веществата, съдържащи се в кафето, да намаляват устойчивостта на организма към инсулина, както и с това, че предотвратяват възпалителните процеси.

Данните, получени от това изследване, потвърждават резултатите от аналогични разработки, според които 4-5 чаши кафе на ден понижават риска от развиване на Паркинсонова болест два пъти, а 3-5 чаши кафе дневно намаляват шансовете да се разболеем от смъртоносни заболявания средно с 21 %.

В момента продължава работата по проект, който цели да изучи влиянието на компонентите на кафето върху човешката ДНК.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...