22 ноември 2015 г.

Размерът няма значение, когато става за силата на магнитните полета на звездите. Астрономи са открили звезда - свръхстудено червено джудже, чието постоянно магнитно поле е по-силно от най-силните магнитни полета формиращи се в пикова активност на нашето Слънце.

С помощта на мощния радиотелескоп ALMA (Atacama Large Millimeter Array), екипът е наблюдавал емисиите, които се генерират от електроните, изтласквани от мощното магнитно поле. Изхвърлените от звездата електрони се движат с висока скорост по силовите линии на магнитното поле. ALMA може да улови излъчваната при това движение синхротронна радиация.

Звездата, чийто каталожен номер е TVLM 513-46546, се намира на 35 светлинни години от Земята. Тя е обект, който се върти много бързо – извършва едно завъртане около оста си за два часа. Масата й е около 9% от масата на Слънцето, а на повърхността й температурата е 2,200°C. По температурата си и размерите си, червените джуджета се намират между звездите (които изгарят водород) и кафявите джуджета (които не горят водород).

Липсата на термоядрен синтез прави още по-мистериозно присъствието на толкова силно магнитно поле. Магнетизмът на Слънцето се поражда от заредените частици във вътрешността му (по подобен начин протичащият през намотката на електромагнит ток създава магнитно поле).  В случая с червеното джудже липсват “източници” на магнитно поле, затова е и пълна загадка от какво се поражда.

Едо Бергер, съавтор на откритието, пише в статия за списание The Astrophysical Journal: “Тази звезда е много по-различен звяр от Слънцето, погледнато от “магнетична” гледна точка”.

Червените джуджета са най-разпространените в Млечния път звезди и в това изследване, както и в предишни подобни, учените описват нерадостната съдба на планетите, около такива звезди. Постоянните изригвания от TVLM 513-46546 са 10 000 пъти по-ярки от тези, които наблюдаваме нормално на Слънцето.

“Ако планетата ни обикаляше около такава звезда, нямаше да имаме никакви сателитни комуникации. Всъщност, почти невъзможно е за живота да се появи и оцелее в подбни екстремални условия”, казва водещият автор в изследването Питър Уилямс.

Откритието може да има важно значение в търсенето на извънземни форми на живот. Не е ясно, дали това е нормално за всички червени джуджета или тази звезда е уникален случай. Предстои в нови изследвания да се установи доколко често се срещат подобен род звезди, и при какви условия – ако изобщо е възможно – би могъл да еволюира живот в близост до такива екстремални обекти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...