29 октомври 2015 г.

Учени от Европейската южна обсерватория (ESO) с помощта на висококонтрастния спектрополаризационен приемник за наблюдения на екзопланети SPHERE са получили изображение на планета и диска около двойна звезда.

Астрономите отдавна предполагат, че двойната звезда HD 106906AB в съзвездието Южен Кръст има диск от осколки (от който в последствие може да се формират планети), за което свидетелстват както младата й възраст – около 13 милиона години, така и някои особености в излъчванията й.

До момента този диск оставаше невидим за учените, но вече и той е “запечатан”: дискът обгръща и двете звезди в системата, особено отчетливо се вижда в долната лява част на изображението. Самите звезди са прикрити със специална маска, която екранира яркото излъчване от светилата, за да не “пречат” в получаването на снимката.

Освен дискът, около звездите обикаля и екзопланетата HD 106906 b, която се вижда на снимката в горния десен квадрант. Разстоянието между нея и двойната звездна система с нейния диск, е по-голямо, отколкото при всяка от досега известните екзопланети – около 97 милиарда километра.

Екзопланетата HD 106906 b е забележителна и с колосалната си маса. Тя превишава 11 пъти масата на Юпитер от нашата система, а температурата на повърхността й е около 1500 °C.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...