30 октомври 2015 г.

Balaenoptera omurai е рядък вид китове, известен до този момент на учените само по останки, съхранявани в музеи. Сега за пръв път специалистите успяват да го заснемат в естествената му среда. Животното е запечатано и на видео.

Китът е наречен в чест на японския учен Хидео Омура. Отнася се към семейството на Ивичестите китове. През 2003 година е отделен в самостоятелен вид Balaenoptera omurai в резултат на молекулярно-генетични изследвания. Научната разработка е водена от група японски зоолози, изучаващи ивичестия кит на Брайд (Balaenoptera brydei) и ивичестия кит на Идън (Balaenoptera edeni) по останки от музейни колекции. Сред изследвания материал са открити кости на китове, които са с характерните за семейството на ивичестите китове признаци, но притежават също и свои генетични и морфологични особености.

Според получените данни, ивичестия кит на Омура на дължина достига до 10-11 метра, което го причислява към “древните” представители на семейството. Не само размерите му го правят по-различен от 25-метровия ивичест кит на Брайд. Строежът на черепа също е по-различен. В частност, горната му челюст има квадратна форма, докато при B.brydei и B.edeni са характерни заоблените линии.

Останките, обект на проучването, са принадлежали на китове, уловени в индо-тихоокеанския регион през 70-те години на ХХ век, както и в Японско море в края на 90-те. До този момент обаче, ивичестия кит на Омура не е наблюдаван в естествената му среда. Понякога хора са съобщавали за срещи със загадъчния кит, но нито една не е потвърдена с факти. Тези китове са трудни за разпознаване от не специалисти. B.omurai са не само с по-малък размер, но и живеят далеч от сушата в безбрежните океански води, а и не изпускат фонтани.

Дори океанолозите, които през 2011 година срещат ивичестия кит на Омура край бреговете на Мадагаскар, го приемат за ивичест кит на Брайд. След няколко години обаче, в същата акватория отново е забелязан малкия кит и е заснет на видео. Този път специалистите са категорични, че това е Balaenoptera omurai.


Учените са успели не само да документират срещата, но са събрали и образци от кожата на животното, а последващ анализ е потвърдил видовото съответствие. Открита е още една разлика, която не е известна до този момент, защото изследователите са работили само по проби от кости. Ивичестите китове на Омура се оказва, че са с необичайна асиметрична окраска на главата. Резултатите от изследването са публикувани в списание Royal Society Open Science.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...