30 октомври 2015 г.

Ново изследване, за чиито резултати е изпратен научен доклад до авторитетното специализирано списание Astrophysical Journal твърди, че има доказателства за взаимодействие между нашата и други вселени. Доказателствата може да се открият в микровълновия радиационен фон на Вселената (cosmic microwave background, CMB*). Ученият, открил някои от аномалиите в разпределението на CMB, смята, че това е доказателство за съществуването на други вселени.

Доктор Ранга Чари, автор на изследването, пише, че тези аномалии в разпределението “може да са вследствие сблъскването на нашата Вселена с други вселени, в които съотношението барион/протон е около 65 пъти по-голямо, отколкото при нашия всемир”. Научната публикация предстои да бъде одобрена за публикация, но може да се прочете в предпечатен вид в ArXiv.

Микровълновият радиационен фон е първото излъчване, появило се във Вселената. Това са “останките” първата светлина, излъчена около 370 000 години след Големия взрив. По това време температурата във всемира спада до толкова, че позволява на водородните атоми да излъчват първите фотони, които могат спокойно да се придвижват през пространството без да бъдат погълнати от първичната материя.

Въпреки че разпределението на това реликтово излъчване е сравнително равномерно, има някои малки, но подлежащи на установяване различия в CMB, които отговарят на региони с по-различна плътност на разпределението: малко по-наситените региони са “семената”, от които се зараждат галактиките и звездите.

CMB не е единственото микровълново излъчване. Горещият междузвезден прах и магнитните полета също са източници на излъчване в микровълновия диапазон. Когато астрофизиците съставят карта на CMB всички подобни емисии от “други източници” са внимателно извадени от общата картина. Така учените са сигурни, че картата на разпределението на микровълновото радиационно излъчване пресъздава само CMB фотоните.

Като използва тези карти, доктор Чари от Калифорнийския технологичен институт открива аномалии в излъчването, които се свързват с пет “студени точки” в CMB (сините точки на картата). Това са региони, които са били малко по-плътни по времето на Големия взрив. Ученият смята, че тези райони и емисиите, които са останали, са свързани с “взаимодействия с алтернативни вселени”.

Разбира се, това е само едно обяснение, което се предлага от теория, която няма как да бъде практически потвърдена към момента. Това обаче не е първата радикална теория, която учени правят на база на микровълновия радиационен фон.На база разпределението на CMB Роджър Пенроуз твърди, че е открил концентрични аномалии, които са в потвърждение на неговата теория за постоянното циклично пресъздаване на Вселената.

Други теоретици пък твърдят, че поради факта, че CMB се възприема еднакво от всички точки на всемира, това е добър начин за свръхестествените същества (разбирай – боговете), да оставят кодирано съобщение за… който може да го разчете. Ако това е вярно допускане, може би трябва да си припомним предположението, което авторът на “Пътеводител на галактическия стопаджия” Дъглас Адамс ни завеща. Божието последно послание към неговото творение - във версията на Адамс - звучи като: “Ние се извиняваме за причиненото неудобство”.

В изследването си доктор Чари обаче оставя място и за по-разумно и реалистично обяснение на наблюдаваните аномалии. Според “обикновеното” обяснение тези аномалии се дължат на излъчването от източници, които не са били правилно отчетени при съставянето на картата с разпределението на микровълновия радиационен фон във Вселената.

* Нагледно може да видите това излъчване и у дома - просто махнете всякакви антени и входове на сигнал към телевизора си. "Снежинките" по екрана ви на практика са шума от микровълновия радиационен фон, който телевизорът ви улавя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...