26 октомври 2015 г.

Фотографът Алберто Гици Паница се разхождал край река По, когато в ранното утро вижда две сови-братя, с много различни “настроения”. Докато единият от братята видимо е в прекрасно настроение, другият изглежда значително по-подозрителен и като че ли недоволен от нещо.

“Това бяха много млади сови, вероятно на три месеца. На тази възраст птиците са много любопитни и често може да ги видите със забавни изражения на лицата. Докато единият от братята изглеждаше готов да лети по задачи цял ден, другият изглеждаше така, все едно му е нужна двойна доза кафе, за да дойде на себе си”, разказва авторът на снимката.

С право совите се смятат за едни от най-загадъчните и харизматични хищници в природата. Стереотипите, насаждани за тези птици, са многобройни, но въпреки това, известното за тях далеч не е толкова много. Срещат се по цял свят – от екватора до студените северни страни; може да ги срещнем както в крайбрежните райони, така и в горите, планините, степите и дори насред пустинните региони.

Особено интересни са очите на тези птици. Освен че са много големи, те остават неподвижни през целия живот на хищника. При совите се движат само зениците, като това не се случва само при промяна на осветеността, но и при всяко вдишване и издишване.

Совите виждат света в черно-бяло. Зрението им е отлично, но и слухът им не е по-малко добър. Няколко пъти по-добри “слухари” са, отколкото котките. И в добавка към отличните зрение и слух, совите разполагат с още една “екстра” – могат да въртят главите се на ъгъл от цели 270 градуса.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...