26 октомври 2015 г.


Ураганът “Патрисия” бушува между 20 и 24 октомври в западното полукълбо. Определен беше като “най-мощният, откакто се провеждат наблюдения”. Снимки, заснети от апарати на NASA и видео от борда на Международната космическа станция ни дават представа как изглежда “чудовището”, погледнато от космоса.

Националната агенция по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA) публикува снимки и видео на урагана “Патрисия”, направени от борда на МКС. Стихията се зароди в средата на месец октомври и на 23 октомври достигна до тихоокеанското крайбрежие на Мексико. Скоростта на ветровете във вътрешността му достигна до 325 км/ч, с отделни пориви от 400 км/ч; средното атмосферно налягане се понижи до 879 милибара.

При достигане на сушата ураганът се срещна с област на ниско атмосферно налягане и бързо започна да отслабва. Най-много щети бяха нанесени на мексиканския щат Халиско. В Гватемала, Никарагуа и други държави в Централна Америка, както и в Тексас паднаха рекордни по количества дъждове – на места достигащи до цялата годишна норма на валежите.

Загинаха няколко души, хиляди бяха евакуирани, а комуникациите все още не са възстановени навсякъде.

Шефът на Националната комисия по водните ресурси в Мексико Роберто Рамирес де ла Пара нарече ураганът най-мощния, връхлитал Мексико след 1959 година (от тогава се водят точни метеорологични наблюдения). Вторият по сила ураган в Тихоокеанския регион “Линда” през 1997 година се вихреше с ветрове, достигащи до 185 км/ч и атмосферно налягане от 902 милибара. В историята на САЩ най-разрушителният ураган е “Катрина”, стоварил се на Атлантическото крайбрежие през 2005 година.

Снимките на “Патрисия” са направени от спътника Aqua; видеото е заснето от борда на МКС.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...