25 октомври 2015 г.

Астрономи откриха най-близката, най-горещата и най-масивната двойна звезда, която някога е била наблюдавана, съобщи ЮПИ.

Те забелязали необикновената бинарна система, кръстена VFTS 352, докато изследвали мъглявината Тарантула с помощта на телескопа VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория.

Двойната звезда е на разстояние 160 000 светлинни години от нашата планета. Разстоянието между центровете на двете звезди е 1,6 милиона км. Двете звезди се завъртат една около друга за по-малко от един ден. Общата им маса се равнява на тази на 57 слънца. Температурата на повърхността на всяка от двете звезди е 40 000 градуса Целзий, пише БТА.

За разлика от повечето бинарни системи, двете звезди са с еднакви размери. Едната не отнема от другата звезден материал, а двете го поделят. Те са толкова близо една до друга, че повърхностите им се застъпват. Учените са на мнение, че вътрешността на едната звезда в момента се слива с тази на другата.

"VFTS 352 е най-добрият пример за гореща и масивна двойна звезда, при която се наблюдава подобен вид вътрешно сливане", заяви ръководителят на изследването Леонардо Алмейда от университета на Сао Пауло. „Става въпрос за важно откритие".

Алмейда и колегите му смятат, че са възможни два сценария, свързани с бъдещата съдба на бинарната система. Единият от тях гласи, че звездите ще продължат да се доближават една до друга и ще се слеят, образувайки огромна звезда. Впоследствие тя ще колабира върху себе си, създавайки свръхнова.

"Възможно е обаче двете звезди да останат компактни и да се избегне сливането", отбеляза астрофизичката Зелма де Минк от Амстердамския университет. „Това може да доведе обектите до нова еволюционна пътечка, която е съвсем различна от класическите прогнози за еволюцията на звездите. В случая с VFTS 352 двете звезди ще приключат живота си в експлозия, формирайки близка бинарна система от черни дупки. Подобен впечатляващ обект би бил интензивен източник на гравитационни вълни".


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...