24 октомври 2015 г.

Кометата Лавджой на фона на Млечния път и Зодиакалното светене
Кометата C/2011 W3 (Лавджой) изхвърля в космоса големи количества захар и алкохол. До този извода са достигнали френски астрономи, които за пръв път установяват наличието на етилов спирт в кометите. Съобщението им е публикувано в списание Science Advances.

“Установихме, че всяка секунда от кометата Лавджой се отделя алкохол, колкото се съдържа в 500 бутилки вино – поне в пиковите периоди на нейната активност”, отбелязва Никола Биве, сътрудник към Парижката обсерватория.

Учените са достигнали до този извод, като са измерили светимостта ан кометата в микровълновия диапазон. Измерването е осъществено с помощта на тридесетметровия радиотелескоп IRAM, който се намира в Сиера Невада (Испания). Слънчевата светлина кара молекулите в атмосферата на кометата да светят в определени диапазони от свърхвисокочестотния диапазон. На всеки тип молекули съответства характерно излъчване, което се определя от детекторите на телескопа. Наблюденията на кометата са извършени в периода 13-26 януари 2015 година, когато кометата се намираше на максимално близко до Земята разстояние.

Като цяло, учените са открили в отделяните от кометата Лавджой газове 21 различни органични молекули. Сред тях етилов спирт и гликолалдехид (най-простият алдозахарид). Астрономите изказват предположението, че тези молекули може да са съставен елемент на твърдите вещества, от които са образувани планетите.

Кометите са редки реликтови останки от най-ранните времена на съществуването на Слънчевата система. Повечето от тези небесни тела се намират в далечната периферия на системата. Понякога при приближаването им към Слънцето те се нагряват и отделят газове, което позволява на учените чрез наблюдения със специализирана апаратура, да изучават химическия им състав.

Авторът на статията Доминик Бокеле-Морван отбелязва, че “наличието на органични молекули в кометата ни дава представа за условията на Земята по времето, когато се е зародил животът на планетата. Вероятно това се е случило с помощта на коемтите”. Предстои в бъдеще учените да разберат, дали органичните вещества в кометите са породени от гигантския междузвезден молекулярен облак (който в последствие се е превърнал в Слънчевата система) или от вече протопланетния диск, формирал се около младото Слънце.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...