24 октомври 2015 г.

Че кофеинът въздейства на емоционалното състояние на човек е известно отдавна. Изследванията, посветени на тази тема, установяват конкретните ефекти, които това вещество оказва.

Поеманият с различните напитки кофеин може не само да събуди човек, но и да повиши бдителността му. Този ефект са установили психолози от Университета в Кардиф (Великобритания) и са приели, че това въздействие може да се смята за положително. Според данните на учените, кофеинът помага на хората да извършват по-голям брой задачи за ограничено време. При това, бдителността след приемане на кофеин се повишава не само в случай, че сме уморени, но и когато човек е в нормална кондиция. С други думи, кофеинът не просто “стяга” бдителността и внимателността до нужните нива, а действително ги повишава.

Освен това обаче, кофеинът оказва и отрицателно влияние. Веществото стимулира централната нервна система, в това число и най-важният й орган – главния мозък. Съдържащите кофеин (както и онези, в които същото вещество се нарича теин) напитки лъжат мозъка, като стимулират синтеза на допамин и серотонин, както и адреналин и норадреналин. Тези вещества участват в т.нар. “реакция за борба или бягство” на организма и са полезни, в случай че човек се намира в необичайна ситуация. Но ако той просто изпълнява ежедневните си дейности, т.е. прекарва голяма част от времето седнал в офиса или просто извършва рутинна работа, тогава употребата на кофеин може да предизвика раздразнителност, прекомерна възбудимост и тревожност.

Колебанията в настроенията, които може да предизвика една чаша кафе ще стават все по-отчетливи с всяка следваща. Поемането само на 1 грам кофеин в повече може да доведе до проявата на симптоми, не по-различни от тези на тревожните разстройства, твърдят психиатри от Университета в Уорик, Великобритания.

На науката е известно също, че кофеинът е свързан с дипресията и нейните симптоми. Засега обаче мнението на специалистите, дали той влияе положително или отрицателно на появата и протичането на депресивните състояния, не е единно. В експеримент на международен екип учени се установи, че кофеинът въздейства на мозъка по такъв начин, че симптомите на депресия не се появяват, защото мозъкът просто не инициира реакцията на организма под формата на потиснато състояние в следствие на стресовите ситуации.

Кофеинът е способен да се бори с депресията дори в дългосрочен план, твърдят авторите на продължително изследване – медици и психиатри от няколко американски университета. Колкото повече кафе пият участниците в тяхното изследване, толкова по-малък е рискът да изпаднат в депресия.

Наскоро пък австрийски учени откриха връзка между предпочитанията към горчиви напитки, в това число и кафето, с негативните проявления на личността, като нарцисизма и садизма.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...