26 октомври 2015 г.

Най-големият мост в столицата на щата Охайо – Кълъмбъс, е окупирана от… паяци. Специалисти смятат, че над 10 000 паяка от видовете Araneidae, Tetragnathidae и някои други, са харесали мястото, за да плетат “домовете” си. Арахнолозите успокояват, че хората няма от какво да се притесняват, защото паяците са безобидни.

Рекордното струпване на паяците е предизвикано от поредица от няколко обстоятелства. Мостът, за чието построяване са изразходвани 60 милиона долара, свързва два градски района. На единия от бреговете властите са изградили паркова зона, за което се е наложило да се стесни малко руслото на река Сайота. Около водните басейни винаги обитават множество насекоми, а с появата на градския парк тяхното количество в този район се е увеличило значително. През нощта те масово летят над моста, привлечени от осветителните тела. Щом има жертви, винаги ще се намерят и хищниците – това е направило моста любимо за паяците място за ловуване.

На моста специалистите са открили както съвсем млади паяци, така и възрастни, родени преди не по-малко от година и половина. Учените смятат, че фактът, че паяците се чувстват комфортно на това място показва, че екологичната обстановка в района е много добра.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...