17 октомври 2021 г.

На Косово поле два пъти в рамките само на половин век се решава съдбата на Османската империя, Балканските народи и цяла Европа. През 1398 на това място османлиите са надвити. Четири десетилетия по-късно везните се накланят в другата страна.

На 17 октомври 1448 година започва тридневната Косовска битка между унгарския управител Янош Хуняди и османския султан Мурад II. Разбиването на Хуняди бележи краха на последния опит през Средновековието за изтласкване на османлиите от Балканите.

Поражението преди това при Варна (Походът на Варненчик) през 1444 г. не отказва Хуняди от офанзивни действия срещу османците. Окуражен от успешното въстание на албанците начело със Скендербег, четири години по-късно той потегля на нов поход южно от Дунав с войска, в която влизат и 8000 власи. Целта му е да се съедини със силите на Скендербег.

Опасявайки се от османско отмъщение в случай, че унгарците бъдат победени, сръбският владетел Георги Бранкович отказва да се присъедини към Хуняди и в отговор на това земите му са опустошени. Преди обаче унгарско-влашките войски да стигнат Албания, те са пресрещнати от Мурад II на Косово поле.



Въпреки численото си превъзходство османлиите възприемат отбранителна тактика. Пред целия им фронт е издигната палисада (дървена стена) с ров пред нея. В центъра зад укрепление от коли са разположени еничари с мускети и артилерия. От двете им страни е разположена османската конница. Хуняди разполага силите си по същия начин. На еничарите той противопоставя наемници от Германия и Бохемия, въоръжени също с огнестрелно оръжие.

В първия ден на битката (17 октомври) се водят схватки с малък мащаб. На 18 октомври Хуняди преминава в настъпление, атакува левия османски фланг, но е отблъснат. Без успех завършва и щурмът на еничарските укрепления през нощта.

Решителен за изхода на битката е третият ден (19 октомври), когато привидно отстъпление на османските крила примамва унгарската армия да атакува отново в центъра. При последвалата османска контраатака влашките съюзници на Хуняди минават на страната на Мурад. Остатъците от унгарската армия отстъпват в укрепения си лагер, който е щурмуван и превзет от османлиите на 20 октомври.



След разгрома на Косово поле Янош Хуняди е задържан за заложник от сръбския деспот Георги Бранкович, но скоро след това е освободен срещу обещание за откуп. През 1453 г. Мехмед II завладява Константинопол, а няколко години по-късно и Сърбия, но османското настъпление към Централна Европа е спряно от Хуняди пред Белград през 1456 година.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...