16 октомври 2021 г.

Преди 166 години, на 16 октомври 1854 година, в Дъблин се ражда Оскар Фингал О'Флаерти Уилс Уайлд. Родителите му са много необичайни хора и оказват голямо влияние във формирането на характера на сина си.
Баща му е доктор, специалист по офталмология, както и запален орнитолог. Много ерудиран човек. Майка му е собственик на светски салон, поетеса, която вярва, че е родена за да бъде забелязана в обществото.

От родителите си Оскар приема много в поведенческия си модел. Наследява от баща си трудолюбието и любознателността му, а от майката – роамнтичния и замечтан поглед към света, аристократизма, страстта към красивото и убедеността, че е гениален.

Получава прекрасно образование. Първо учи в Кралския колеж в Енискилън, след това в Тринити колидж в Дъблин, и завършва с отличие в Оксфорд. Именно в Оксфорд Уайлд окончателно оформя образа си пред обществото. Отработва кристален английски акцент, създава си репутацията на човек, способен да блесне, без да полага много усилия. Там се формира и неговата философия за изкуството като смисъл на живота и платформа, върху която се гради мирозданието.

След завършването на университета се премества да живее в Лондон, където бързо се вписва в светския живота. Уайлд става любим „специален гост“ на всички светски сбирки. Желан е заради остроумието си, прекрасния си английски и блестящите маниери. Светската му слава започва да диктува дори модните тенденции в облеклото на иначе консервативните английски джентълмени.



Ранните му стихове са белязани от влиянието на импресионизма. В тях се разкриват непосредствените, единични впечатления на автора и това ги прави невероятно живописни. Първият му сборник с поезия „Стихотворения“ се появява през 1881 година, а малко след това Оскар Уайлд заминава за САЩ, за да изнесе поредица от лекции. Прекарва в Америка цяла година, като изнася забележителни лекции в редица американски университети. За малко се завръща в Лондон, а после заминава за Париж. Там се запознава със световния елит на литературата (Пол Верлен, Емил Зола, Виктор Юго, Стефан Маларме, Анатол Франс и други) и без особени проблеми си спечелва симпатиите на светилата.

Връщайки се отново в родината си, Уайлд среща Констанс Лойд, в която се влюбва и на 29 годишна възраст се превръща в глава на семейство. Раждат им се двама сина, за които Уайлд започва да съчинява приказки. През този период от живота му, заработва средствата си като журналист.

През 1891 година на бял свят се появява единственият му роман „Портретът на Дориан Грей“, който в последствие се превръща в най-известното му произведение. Успехът на творбата е зашеметяващ. След романа следват поредица от забележителни комедийни пиеси.

Между 1895 и 1897 година Оскар Уайлд излежава в затвора присъда, след като съдът го е намерил виновен по обвинения за хомосексулана връзка. Съдебното дело и целият процес по всяка вероятност са заради отмъщение от страна на маркиза на Куинсбъри, който губи влиянието си над сина си – младият красавец Алфред Дъглас. Уайлд коренно се променя в затвора. По-късно ще напише, че „...най-страшното не е това, че животът разбива сърцето ти... а това, че го превръща направо на камък“.



След изтърпяване на двугодишната си присъда Оскар Уайлд заминава за Париж. Сменя името си на Себастиян Мелмот. Фамилята Мелмот е заимствана от готическия роман „Скитникът Мелмот“ на известния английски писател от XVIII век Чарлз Метюрин, който се пада прачичо на Уайлд. Във Франция Уайлд пише известната поема The Ballad Of Reading Gaol.

Оскар Уайлд се заразява още в студентските си години от сифилис. Лечението по онова време на „болестта на цивилизацията“ се провежда с употребата на живак, което от своя страна оказва много негативни влияния на целия организъм. След затвора здравето на Уайлд още повече е разклатено. На 30 ноември 1900 година големият Оскар Уайлд почива от менингит, който започва след прекарана ушна инфекция.

В края на 2007 година британският „The Telegraph“ провежда допитване до читателите си, в което те определят Оскар Уайлд за най-остроумният поданик на Нейно Величество. В класацията той изпреварва такива знаменитости като Шекспир и Чърчил.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...