20 септември 2021 г.

Преди 502 години, на 20 септември 1519 година, 5 кораба с екипаж от общо 256 човека потеглят от Испания. Общо петте кораба разполагат със 70 оръдия.

Целта на експедицията – да се открие по-пряк път до Молукските острови, наричани още “Острови на подправките”. Известният към онзи момент път лежи на изток, заобикаляйки Африка от юг и изисква да се прекоси Индийския океан. Испанската корона държи да се открие по-кратък маршрут, който да отвежда корабите на търговците на запад от Европа. Обаче, вместо откриването на пътя до Островите на подправките, отчаяно смелите мореплаватели откриват нещо, което още древните гърци са предполагали – че нашата планета е с формата на сфера.

Начело на експедицията е Ернан ди Магалаеш, адмирал от португалската флота. Така името му няма да ви говори нищо, защото е по-известен с испанския вариант Фернандо Магелан.

След години това начинание ще бъде признато за най-успешното търговско начинание сред експедициите, предприети на частни начала. Въпреки че в края на цялото приключение в изходната точка се завръща само един от потеглилите пет кораба. И въпреки че са оцелели едва 18 души.



Подправките и екзотичните стоки, с които е пълен трюмът на този единствен оцелял кораб, се отплащат многократно. Печалбата от експедицията покрива загубените четири кораба и в крайна сметка надхвърля 2 000 %.

Авантюрата, предприета от дръзкия Магелан е наистина впечатляваща. По време на плаването първо избухва метеж - подчинените на Магелан капитани се опитват да разберат за къде точно пътуват и след като "шефът" отказва да им даде точен отговор, се пробват да му отнемат командването.
После идва ужасният глад. Моряците са мъчени седмици наред от липсата на храна. Стигат до там, да ядат остатъци от брашно, разпилени по дъските в трюма на кораба – отвратителна кашичка от брашно, лигава дървесина и личинки на мухи. Гладът е наистина неописуем, щом за развлечение екипажите на корабите са смятали ловуването на плъхове, които после се превръщат в повод за малки пиршества.

Годна и половина след отплаването от Европа, през април 1521 година, експедицията на Магелан се намира край остров Макатан, Филипините. Там бушува междуособна война, в която европейците се намесват и Фернандо Магелан загива в битка с местните. Историографът на експедицията, Антонио Пигафета, записва в дневниците, че “…загива край брега, докато прикрива отстъплението на своите другари”.

Преди да се случи всичко това, експедицията открива път на запад от Европа, който води към загадъчните и екзотични земи на Азия и Индия. Проливът под Южна Америка, чрез който Атлантическият и Тихият океан са свързани, носи името на прочутия мореплавател - Магеланов пролив.



На 6 септември 1522 година, почти три години след началото на плаването, единствено оцелелият кораб “Виктория” се завръща в Севиля. На борда му са само 18 човека. Така завършва първото в историята плаване, което от търсене на търговски път, се превръща в околосветско.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...