14 септември 2015 г.

Американски учени са открили, кое вреди повече от алкохола и цигарите на здравето и е основна причина за тежките заболявания.

Мащабното глобално изследване е проведено в периода от 1999 до 2013 година сред жителите на 108 държави. Резултатите от него сочат, че най-голяма вреда на здравето оказва неправилното хранене – в пъти по-вредно е, отколкото лоши навици като пушенето и пиенето. Това е изводът на авторите на изследването – специалисти от института Health Metrics and Evaluation във Вашингтон, САЩ.

Според данните, неправилното хранене е причина за развитието на многобройни тежки заболявания, в частност на сърдечно-съдовата система, инсултите и диабета.

Учените са получили и интересни данни за влиянието на едни и същи вредни фактори върху смъртността в различните страни. В Африка, например, са няколко основните причини за преждевременна смърт. Към тях спадат алкохолизма, недохранването, употребата на мръсна вода и практикуването на не безопасен секс.
В Югоизточна Азия и Индия хората най-често умират заради лошата екологична обстановка. В Латинска Америка и Близкия Изток здравето се уврежда най-вече заради постоянно преяждане и като следствие – затлъстяване. В страните с най-високи доходи, тежките хронични заболявания, предизвикани от неправилното хранене се оказват отново на първо място, но са под контрол на по-доброто ниво на здравеопазване и съвременните технологии. Основната причина за преждевременна смърт сред водещите в икономически план среди е пушенето, но за сметка на това точно неправилното хранене поглъща най-много средства, за да се прилагат най-съвременните средства в продължителното лечение на хроничните заболявания, предизвикани от некачествените храни, твърдят американските учени.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...