14 септември 2015 г.

Китайски учени доказват, че употребата на по-големи количества риба е прост, но много ефективен начин за “профилактика” на депресии. Наситен с рибни ястия хранителен режим пет пъти намалява рискът от изпадане в такива състояния.

Специалисти от Медицинския колеж на Университета Циндао са анализирали данните от изследвания на повече от 150 000 души, касаещи връзката между рисковете от изпадане в депресивни състояния и храненето с риба. Резултатите от анализа сочат, че преобладаващата рибна диета понижава с 20% вероятността от депресия при мъжете и с 16% при жените.

Изследователите предполагат, че омега-3 мастните киселини, които са в по-големи обеми в рибата, са способни да повлияят върху отделянето от мозъка на допамин и серотонин, недостигът от които е в основата за развиването на депресии. Освен това висококачествените белтъчини, витамини и минерали в рибата също допринасят за предотвратяване на заболяването.

Употребата на по-големи количества риба може да се ползват като първична профилактика срещу депресия. Ще бъдат извършени допълнителни изследвания, за да се определи кои видове риба са най-подходящи за това, пишат учените в съобщението до медиите за извършеното от тях изследване.

По данни на международен екип от учени, под една или друга форма на депресия през 2011 година са се намирали 121 милиона души. Затова и учените непрестанно изследват причините, водещи до появата на това заболяване.

Разработките, посветени на влиянието на хранителния режим върху развитието на депресии, са многобройни. Например, испански учени доказаха, че рискът от заболяване намалява при спазване на средиземноморската диета, която включва консумацията на зехтин, плодове, зеленчуци и умерена употреба на червено вино. Британски изследователи пък са достигнали до извода, че честата употребата на консервирани продукти, напротив, повишава риска от депресивни прояви.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...