15 септември 2015 г.

От 2010 година насам, NASA изучава Слънцето чрез Solar Dynamics Observatory (SDO). Обсерваторията се намира на геосинхронна орбита на височина 36 000 километра над Земята. Два пъти през годината, Земята застава между сондата и Слънцето, закривайки го за известно време.

През тези периоди, всеки ден Земята за няколко минути (максимум за около час) скрива Слънцето от уредите на SDO. В момента Solar Dynamics Observatory се намира точно в такава позиция, пише EarthSky.org.

На 13 септември, по време на частичното слънчевото затъмнение, което беше наблюдавано в част от Южното полукълбо и района на Антарктида, сондата попада и в "собственото" слънчево затъмнение, свързано с особеността на орбитата, на която се намира и годишното завъртане на Земята около нашето светило. Това позволява на NASA за пръв път, откакто SDO работи в космоса, да заснеме двойно слънчево затъмнение.

В ляво на снимката се вижда силуета на Луната. Резките граници на лунната сянка върху лика на Слънцето се дължат на факта, че нашият естествен спътник няма атмосфера. В същото време, сянката в горния край на изображението, която Земята частично хвърля (за сондата) върху Слънцето, е с размити очертания, точно заради различната пропускливост на слоевете на земната атмосфера. Изображенията са заснети в ултравиолетовия спектър, невидим за човешкото око. В последствие са нанесени корекции, за да бъдат представени привичните за човек цветове на Слънцето.


От NASA напомнят, че на 28 септември от почти цялата територия на Европа, САЩ, Африка и Южна Америка ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...