15 септември 2015 г.

На едно от най-сухите места не само в Китай, но и в света, под повърхността са открити огромни запаси от вода. 

Група учени от китайската Академия на науките провежда изследване в Таримската падина, която се намира в западната част на Китай. В този район е установено, че активно се поглъщат огромни количества въглероден диоксид, факт, който поставя учените пред много въпроси. В ролята на филтри за парниковия газ са моретата и горските масиви, но Таримската падина е изключително суха местност, от която не изтичат никакви реки. Нещо повече – точно на това място се намира една от най-големите пясъчни пустини в света, Такламакан. Пустинята от изток на запад се простира на повече от 1000 километра, а на ширина достига до 400 километра. Площта, заета от пясъците на “ако влезеш, няма да излезеш” (както е дословният превод на “Такла макан”), надхвърля 300 000 кв.км.

Таримският басейн е заобиколен от планински ридове, от които към пустинята се спускат много реки, особено пълноводни в сезона на топене на снеговете. Обикновено, водата протичаща през пясъци се губи, но се оказва, че в Таримската падина тя се акумулира на дълбочина от няколко хиляди метра под повърхността. Многобройни проби, взети от различни места по цялата пустинна площ, показват, че под нея на практика се намира цял океан.

Тепърва предстои да се уточни какво е количеството на водата, скрита дълбоко под пясъците на пустинята. Учените цитират приблизително сравнение: десет пъти повече от обема на Големите езера на границата между САЩ и Канада – най-голямата група пресноводни езера на планетата; т.е. става дума за около трилион тона водни запаси. Скритият под повърхността водоем в Китай обаче е соленоводен и водите му ще могат да се използват предимно за селскостопански цели.

Китайските учени са сигурни, че откритието им напълно ще промени научните представи за пустините. Те припомнят още, че в американската пустиня Мохаве се наблюдава същото поглъщане на въглероден диоксид, което може да означава, че под нея също се крие гигантски водоем. Може да се окаже, че пустините, заедно със световния океан и горите, са “спасител” на човечеството от вредните газове, които изхвърляме в атмосферата.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...