29 септември 2016 г.

Прекараният инфаркт не бива да е повод за промяна на сексуалната активност, твърдят учени от Университета в Улм, Германия. Те не са открили връзка между сексуалната активност и сърдечно-съдовите проблеми дори при хора, които в миналото са преживели минимум един сърдечен пристъп. 

Немските изследователи определят натоварването при секс като умерено. Те го сравняват с усилието, което полагаме при изкачването на стълби между два етажа или просто една по-дълга разходка.

Учените са анализирали сексуалната активност и здравословното състояние на 536 страдащи от сърдечни проблеми хора на възраст между 30 и 70 години. Всеки от изследваните е прекарал поне един сърдечен пристъп. Учените са им задали въпроси, касаещи сексуалната им активност през последните 12 месеца, предшествали момента на проблеми със сърцето. Обобщените данни за период от 10 години не показват никаква връзка между секса и острите прояви на сърдечно-съдовите заболявания.

Изследователите са направили оценка и на това, колко е времето, изминало между последният сексуален акт и сърдечният пристъп. Едва 0,7 процента от изследваните съобщават, че са правили секс в течение на час преди да получат инфаркта си. При около 78 процента от участвалите в изследването последният полов акт е бил 24 и повече часа преди проблемът със сърцето.

Професор Дитрих Ротенбахер, ръководител на изследването, казва: “Данните, които получихме, ни позволяват да твърдим, че сексът не провокира инфарктите. Много мъже и жени задават на лекуващите ги лекари въпроса, какво да бъде сексуалното им поведение след прекаран инфаркт. Затова е важно да уверим пациентите, че не бива да се притесняват по този повод и могат спокойно да водят нормален сексуален живот”.

По-рано учени доказаха, че сексът всъщност ни дава много преимущества. Например, британски лекари са сигурни, че сексът вечер ни гарантира добър сън. А ежедневният секс, според резултати на австралийско изследване, подобрява качеството на спермата и повишава шансовете за зачеване.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...