27 септември 2016 г.


Астрономи от НАСА обявиха, че са засекли нещо, което прилича на гейзери водна пара на замръзналата повърхност на Европа – една от луните на Юпитер, под която се знае, че има океан.

Наблюденията, осъществени от космическия телескоп „Хъбъл“ в ултравиолетовата част на спектъра, увеличават възможността да се съберат проби от тази вода и лед, без да е необходимо на повърхността да каца робот, който да пуска сонда.


„Океанът на Европа се счита за едно от най-обещаващите места в Слънчевата система, където може потенциално да съществува живот, подчертава Джеф Йодер, и. д. директор на направление „Научни мисии“ в NASA. „Ако съществуването на тези гейзери се потвърди, това ще предостави друг начин за събиране на проби от водата, която се намира под леда“, каза той.


Тези струи водни пари може да достигат височина до 200 км. Два екипа учени, използващи различна методология, с помощта на спектрограф на „Хъбъл“ са стигнали до едни и същи заключения относно възможността да има такива гейзери с водни пари. Ако тези наблюдения бъдат потвърдени Европа ще бъде втората луна в Слънчевата система с такъв феномен.


През 2005г. Сондата „Касини“ на NASA засече изригване на водни пари от повърхността на естествения спътник на Сатурн Енцелад. Европа има огромен океан, който съдържа два пъти повече вода от всички земни океани заедно, който обаче се намира под изключително твърд лед, чиято дебелина на този етап е неизвестна.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...