15 юли 2016 г.

Дълго време сред психолозите е разпространено схващането, че първородните деца в семейството са по-умни от следващите. Ново мащабно изследване напълно опровергава тази хипотеза.

Редът на раждане действително влияе върху развитието на личността и интелекта. Това е заключението на екип от учени от университетите в Хюстън и Илинойс, който е разработил собствен модел за анализ и сравняване на данните за личността и нивото на интелигентност. Психолозите са изследвали 377 000 учащи се от горните гимназиални класове, подлагайки на анализ личностните им особености и едновременно с това са измервали нивото им на интелигентност. По думите на Родик Деймиан, професор по психология от Хюстънския университет, новият метод, приложен в изследването е позволил да се сравняват тези два показателя при много широка представителност на извадката – практически, най-мащабното до момента в изследването на този проблем проучване.

По мнение на професор Деймиан, данните, получени при предходни изследвания биха могли да бъдат изкривени заради това, че в тях не са сравнявани показателите на участниците спрямо техните братя и сестри, а е анализирана съпоставка спрямо деца от други семейства.

В изследването си, Деймиан, заедно с колегата си Брент Робъртс от Илинойския университет в Урбан Шампейн, сравняват данните на деца от различни семейства, отчитайки поредността им на раждане. Според данните, които получават, първородните действително показват по-високо IQ ниво, но само с един пункт.

Изследователите също така се натъкват на незначителни различия в личностните профили на братята и сестрите. Например, първородните най-често са екстровертен тип, по-желани са за комуникация и общуване и са по-добросъвестни. Също така по-малко се поддават на безпокойства и са по-уравновесени, отколкото по-малките си братя или сестри. Но и тук различията са съвсем малки. Учените отбелязват, че в ситуация на реално общуване и комуникация, а не в лабораторни  условия, тези разлики на практика са незабележими.

В тази връзка, подчертават психолозите, родителите не бива непременно да променят начина на възпитание на децата си, тъй като между братята и сестрите в едно семейство има наистина много повече общо, отколкото възрастните си мислят.

Трябва да се отбележи, че учените не веднъж са получавали данни, според които IQ на първородните е по-висок от този на следващите деца. До този извод например, достига и изследване на холандски специалисти, които нееднократно са тествали 650 ученици на възраст между 11 и 18 години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...