15 юли 2016 г.

Изследователи анкетират представители на 168 култури, интересувайки се доколко е прието в общността им да се дава изява на нежните чувства чрез целувки. Учените от Университета на Невада в Лос Анджелис си поставят за цел да изяснят, дали целувките са смятани за проява на романтични чувства или не, а от това да намерят и разликите в културните общности. В статия за  American Anthropologist учените изнасят резултатите от изследването си.

Получените данни сочат, че повече от половината хора на Земята, които са “обвързани” (било с брачна, било просто с романтична връзка) не се целуват, не проявяват един спрямо друг някакви жестове на нежност или романтични чувства.

В допитването са участвали представители на 168 културни общности и едва 46% от анкетираните казват, че се целуват и си позволяват да изявяват нежни чувства в романтични ситуации. Рекордьори по целуване са двойките от Средния Изток. По данните от изследването там се целуват едва ли не 100% от влюбените.

Сред представителите на 15 от 33 културни общности от Северна Америка целувките на практика са изчезнали като част от взаимоотношенията. В Европа този начин на демонстриране на нежност и любов също е на отмиране – само 70% от двойките на Стария континент “практикуват” целуването като начин на проявена нежност.

Двойките в Азия също не си падат по ярките демонстрации на любовта. Представители едва на 10 от 27 страни смятат, че в целувката има романтика и това помага на отношенията в двойката.

“Нито един етнограф, работил например в тропическата зона на Африка, Нова Гвинея или изучаващ племената в Амазония, нито веднъж не е ставал свидетел на това, хората да се целуват в романтични ситуации”, твърдят авторите на изследването.

Учените предполагат, че културата на целуване е по-силно развита в по-сложно устроените общества – жителите на мегаполиси по-често се целуват и по-открито проявяват нежност, отколкото представители на племена от Нова Гвинея. Обаче в световен мащаб се наблюдава ясна тенденцията на намаляване на броя на целуващите се. Защо се случва това, учените тепърва предстои да разберат.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...