15 юли 2016 г.


В град Дзинджоу, в провинция Хубей, е открита нова забележителност - колосална статуя на легендарния китайски воин Гуан Ю.

Статуята е облицована с повече от 4000 листа бронз и се издига на височина от 58 метра. Огромното изображение на воина, почитан като бог на войната, тежи колосалните 1320 тона.


В ръката на бронзовия колос е пресъздадено не по-малко легендарното му оръжие, което се нарича Острието на Зеления дракон. Само то тежи още 136 тона.

Статуята е акцента в целия комплекс, посветен на Гуан Ю. Издига се върху постамент с площ 8000 квадратни метра. Във вътрешността се помещава музей, посветен на легендарния воин, а самата сграда е с дизайн, пресъздаващ древен боен кораб.


Гуан Ю е реална личност. Живее в периода на Трицарствието (края на II, началото на III век). Прочува се като безстрашен и непобедим предводител на войските на владетеля на късната източна династия Хан. С течение на вековете около личността му се натрупват много легенди, а в края на XIV век Гуан Ю е увековечен в един от най-известните в Китай романи – “Трицарствие” на Ло Гуанджун, написан по летописите на придворния историк Чън Шоу.


Още по времето на династията Суй Гуан Ю се възприема като божество, а през 1594 година официално е обожествен в китайския пантеон като бог на войната под името Гуан Ди. В Средното царство много скоро се появяват хиляди храмове, посветени на Гуан Ди; в тези храмове обикновено се пазели мечовете, с които се извършвали екзекуциите на осъдени престъпници.


През XVII век почитането на Гуан Ю се разпространява и из цяла Корея, където го смятат за човека, който в древни времена спасил корейците от японско нашествие. Култът към Гуан Ю се е пренесъл и в Япония, а по-късно в Тибет, при бурятите и монголите.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...