3 юни 2015 г.

Екип от учени решава да провери на практика, доколко реален е методът на балсамиране, записан от древногръцкия историк Херодот, живял през V век пр.н.е. За целта изследователите опитват в лабораториите на Университета в Цюрих да мумифицират краката от починала млада жена.

Според “рецептата” на Херодот, балсамирането на починалите започва с отстраняване на вътрешните органи, запазвайки костите. След това гръдната клетка и коремната кухина са стерилизирани, а в следващият етап тялото се потапя в солен разтвор, съдържащ натрон (смес от натриев карбонат /калцинирана сода/ и натриев бикарбонат /хлебна сода/, която притежава високо хигроскопични свойства и предотвратява развитието на бактериите). Накрая тялото се бинтова с ленени ленти и се полага в гробница.

Учените правят експеримента само с крайниците, тъй като балсамирането на цял труп е по-сложна задача, заради необходимостта да се извадят вътрешните органи. Единият крак е балсамиран по метода, описан от Херодот. Другият – по метода на изсушаване при висока температура и ниска влажност. Този опит е неуспешен, докато мумифицирането по древният начин преминава нормално.

На всеки два-три дни антрополозите вземат проби от тъканите и ги анализират под микроскоп, с помощта на рентген и правят и ДНК анализи. Процесът продължава 208 дни (около седем месеца), докато във времената на Херодот, древните египтяни са се “вмествали” само в двумесечен срок. Учените обясняват това разминаване с различните условия на средата – в сухия климат на Египет процесът е протичал по-бързо, отколкото в прохладните лаборатории.

Соленият разтвор успешно изтегля всички течности от меките тъкани на крака, като не позволява на бактериите и гъбичките да започнат размножителните си процеси. Докато изследват под микроскоп пробите от кожата и мускулите, учените потвърждават, че те са напълно съхранени.

Съвременните методи за диагностика позволяват да научим много неща за древните хора. Американски и египетски учени, например, изследват останки от 52 мумии. При повече от половината от изследваните балсамирани тела, учените установяват признаци на склерозиране на артериите. Сред мумиите е и египетска принцеса, живяла преди 3500 години, за която специалистите откриват, че е страдала от сърдечно заболяване и е била необходима оперативна намеса.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...