3 юни 2015 г.

Шимпанзетата са способни да си готвят храната, а когато имат възможността да избират, предпочитат “готвената” пред суровата храна. До тези изводи достигат учени от Университета в Йейл, след проучване на кулинарните им умения и гастрономичните им навици.  По-рано беше установено, че много животни, ако имат възможност да избират, отдават предпочитанията си на варените плодове или меса, защото е по-лесно да се дъвчат. Едновременно с това обаче, се смяташе, че само човек разполага с набора от интелектуални способности, за да може да приготвя храната си.

Преходът към топлинната обработка на храната се разглежда като важна еволюционна граница: това позволява на нашите прародители да разширят продуктите в храненето си и да се снабдяват с повече калории, което от своя страна намалява времето за намирането на храна и така се освобождава време за други задачи – в това число и нови технологични изобретения.

Изследването се провежда в един от резерватите в Конго. От съображения за безопасност учените не рискуват да учат шимпанзетата да боравят с открит огън. За целта на експеримента са изработени специални устройства, наподобяващи пластмасови кутии, с двойно дъно, използвани за съхраняване на храни. В тези контейнери може да се сложи парче суров картоф, а вътре се приготвя и “на изхода” картофът вече е сварен.

На практика всички – около 90%  -  от маймуните са избрали варения картоф, както в случаите на пряк избор (т.е. са им поднасяни готови сварени картофи), така и когато им се е налагало да изчакат, докато картофът се сготви.

В друга задача на приматите е предлагана възможността сами да пренесат от известно разстояние някои хранителни продукти и самостоятелно да си ги “сготвят” в устройството.   60% от шимпанзетата се справят с тази задача, като отдават предпочитанията си на по-вкусната и качествена храна, пред бързината да заситят глада си. Накрая, маймуните до толкова свикват с това, че картофът може да бъде “преобразуван” във варен, че практически половината от тях започват да си събират запаси от парчета картофи и да чакат възможността да си ги сготвят.

Според авторите на експеримента, това показва, че да използва огън за приготвянето на храната си е можел не само човек, но и много от близките до него видове, в това число вероятно  и  живелите преди 4 милиона години австралопитеци. Резултатите от проучването си учените излагат в статия за списание журнале Proceedings of the Royal Society B., и се надяват, че това ще стане стимул за следващи изследвания в областта.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...