4 юни 2015 г.

И мъжете, и жените, са склонни да нарушават съпружеската вярност, в случай, че партньорът им е напълно зависим икономически от тях. До този извод стигат учени от Университета в Кънектикът (САЩ).

Специалистите са установили, че вероятността за изневяра от страна на жени, които материално напълно зависят от съпрузите си, е 5%. В същото време, материално зависимите от съпругите си мъже са три пъти по-склонни да изневерят и процентът им достига до ниво 15 пункта.
Професорът по социология Кристин Мънч подчертава, че икономическата зависимост повишава вероятността за изневяра при представителите и на двата пола, но при мъжете този риск е значително по-висок, което е свързано с ролята на “мъжът-ловец” в обществените представи и норми.

В същото време изследователите отбелязват, че жените са по-малко склонни към изневери, ако от тях зависят 100% от приходите в двойката. В този случай представителките на слабия пол – напротив – се опитват да омаловажат своите постижения, за да не накърняват достойнството на любимия си.

Учените смятат, че мъжете, които печелят значително повече от съпругите си, нямат толкова големи скрупули и са склонни да нарушат брачната вярност. Това се обяснява с увереността на тези мъже, че напълно зависещата от тях жена “няма къде да мърда”.

Специалистите са достигнали и до извода, че най-оптималното съотношение на доходите, които формират семейния бюджет е 70:30% в полза на мъжете. При такъв относителен дял вероятността за изневери е минимална, според учените.

Наскоро учени от Лондон пък докзаха, че мъжете с висок IQ са по-малко склонни да изневеряват. И това е напълно очаквано, ако се отчете факта, че строгата моногамност при човек е по-скоро идеал и функция на интелекта, отколкото биологична норма.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...