28 май 2015 г.

Повече от 8000 души се включиха тази година в традиционната регата Vogalonga. Многобройните участници преодоляха с гребане дистанцията от 30 километра.

По традиция стартът беше даден от площад Сан Марко, откъдето по каналите се преминава през целия град и се финишира на остров  Бурано. Регатата на  Венеция е мероприятие, в което може да участват всички желаещи, както професионалисти, така и любители. Разрешено е да се използват всякакъв вид лодки, без ограничение във формата и размерите.

Тази година заявка за участие подадоха над 1800 плавателни съда. Регатата се провежда за 41 път. За пръв път атракцията започва като своеобразен протест срещу пренаселването с моторни лодки на Канале гранде, чиито брой постоянно нараства.

Успешното начало на мероприятието води не само до създаването на много клубове за гребци в града, но и се превръща в импулс за възраждане на позабравения занаят на майсторите, създаващи и поддържащи гребни лодки.

Регатата Vogalonga няма съревнователен характер. Нейната идея е по-скоро да запознае публиката с културата на Венеция и нейното наследство.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...