28 май 2015 г.

NASA е фалшифицирала всичко, свързано с полетите до Луната и кацането на повърхността й. СПИН е разработен по поръчка на тайни правителствени агенции. Или пък – Елвис не е умрял!
Подобни конспиративни теории, подхранвани от “достоверни доказателства и цитати” от интернет сайтове и “други източници”, циркулират всеки ден в социалните мрежи, а някои са с десетилетия история зад гърба си (предполагаемото посещение от извънземни, чиято летяща чиния се е разбила през 1947 година край Розуел, например).

За да проверят, дали привържениците на конспиративни теории живеят в т.нар. “ехо камера”*, италиански учени са провели изследване сред дебрите на най-популярната социална мрежа – Facebook. Резултатите от експеримента си те са публикували в PLOS ONE.

Експериментът е доста интересен. В 73 страници и групи във Facebook изследователите публикуват 4 709 “тролски” поста, споделяйки най-различни слухове, или – за да сме по-точни – откровени глупости (точният цитат е: “… пародийна или сатирична имитация на конспиративни теории”).  Целта им е да проверят как потребителите ще реагират на очевидно неадекватните “научни новини”, които им се поднасят. Екипът разпространява “пародийните” новини в общо 73 страници и групи във Facebook с отворен достъп. 34 от страниците са за научни новини (представляват медии или официални научни организации), а 39 са страниците с абсолютна насоченост към широк спектър от конспиративни теории. Екипът започва със събиране на данните за дейността на тези страници през предходните 4 години – между 2010 и 2014. Обобщените данни са представени в таблицата:


Паралелно с това учените започват “троленето” в тези страници, като разпространяват “новини” от типа: “Някои си установи точния химичен състав на кемтрейлс**  и се оказва, че това са облаци от виагра…” Или още: “негативните ефекти от кемтрейлс може да бъдат ликвидирани, ако вземете воден пистолет (пушка), напълните го с оцет и стреляте по посока на следите в небето.”

Резултатът? 77,92 % от “харесванията” и 80,86 % от споделянията на тези тролски новини са от хора, които следят предимно такива страници, разпространяващи конспиративни “научни” теории. Казано с други думи, учените установяват, че вероятността такива новини да бъдат харесани и споделени от привържениците на конспиративните теории, е много, много по-висока. Още по-просто – привържениците на конспирациите не могат да направят разлика между “истинските” конспиративни теории и саркастичните (не, че има разлика между двете) и са абсолютно предразположени да вярват във всичко, което може да им предложите, без значение колко нелепо звучи то.

Италианските учени не дават рецепти с изследването си, а само констатират какво са наблюдавали. Може да се запознаете с цялото им изследване тук.
Едно обаче е ясно: когато хората са решили да вярват, че световната икономика се контролира от големи зелени гущери – и не метафорично, а буквално от големи зелени кръстоски между хора и гущери – струва ли си да си губите времето, само за да установите, че този тип хора не могат да осъзнаят, че ги правят на балъци?

* “ехо камера” е понятие в теорията за средствата за масова информация, с което се описва ситуация, при която определени идеи и убеждения се акцентират и подкрепят с помощта на препредаване на съобщенията или повторенията им вътре в затворена система (партия, кръг от съмишленици, субкултурни групи и т.н.). При това с подобни съобщения се подтискат други аналогични информационни потоци. Подобни системи са от затворен тип и участниците в тях сами създават съобщенията, сами им вярват и сами се съгласяват със собствените си доводи. Алтернативната информация не може да влезе в “ехо камера” или ако е допусната по случайност, то бива масово отричана.

** Не сте чували какво е кемтрейлс (chemtrails)? Това са инверсионните следи, които остават в небето след реактивните самолети и за които конспираторите твърдят, че не са преохладени водни пари, а са химически вещества, с които ни “тровят, зомбират, държат в подчинение”

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...