14 април 2015 г.

Слонове пръскат с вода туристи по време на празника Сонгкран в град Аютхая.
Фестивалът на водата, както е другото име на празника, отбелязва настъпването на новата година в Тайланд. Празниците продължават между 13 и 19 април.

В превод от санскрит името на празника означава “преход”, а в случая става дума за смяната на годишните времена. В Тайланд различават три сезона – на дъждовете, студен сезон и горещ сезон. С настъпването на Сонгкран завършва горещия сезон. Традиционното за фестивала поливане с вода символизира надеждата в започващия дъждовен сезон да донесе достатъчно влага за добра оризова реколта. Поливането с вода освен това според будистките традиции символизира пречистването и е като своеобразно пожелание за щастие през Новата година.

Туристите всъщност виждат само тази част от Сонгкран – пръскането с вода и посипването с ароматна пудра. Празникът обаче е много повече. По обичаите в утрото на новата година тайландците посещават храмове, където поднасят на монасите приготвени по-рано блюда. После в дома си всяко семейство провежда малка церемония по “пречистване на Буда” – всеки член от домакинството полива статуетка на божеството с вода, в която са накъсани листчета от роза и жасмин.
Накрая следва отдаването на почит на най-възрастните у дома. По-младите мият ръцете на по-възрастните с ароматната вода и така всички сядат на масата за празничния обяд.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...