19 март 2015 г.

Децата, които в бебешка възраст са по-продължително време кърмени, израстват по-образовани и са финансово по-успешни. Освен това, на IQ-тестове показват по-високи резултати. До този извод достигат учени от университета Пелотас (Бразилия).

В продължение на 30 години специалистите са следили за развитието от момента на раждането им на 3500 човека. Оказва се, че онези от тях, които са кърмени в продължение на не по-малко от година, демонстрират в бъдеще по висок коефициент за интелигентност IQ-то им е средно с 4 пункта по-високо, учат поне една година повече, а към 30-годишна възраст заплатата им е средно с 1/3 по-висока, отколкото на връстниците им, хранени с майчина кърма по-малко от месец след раждането им.

Учените изказват предположение, че тези резултати са свързани със състава на майчиното мляко. В него се съдържа докозахексаенова киселина (DHA) и много други незаменими полиненаситени мастни киселини, които са нужни за умственото развитие на бебетата. Специалистите подчертават, че по време на изследването са взети под внимание и анализирани множество други фактории, които може да окажат влияние върху интелекта – например, образованието на майката, доходът в семейството или теглото на бебето.
Връзка между тези обстоятелства и нивото на интелектуалното развитие обаче не е установена.

Кърменето е полезно не само за малките човечета. То е важно и за майките им, тъй като със сигурност е установено, че кърменето съществено понижава риска от развиване на постродилна депресия при жените.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...