18 март 2015 г.

Снимки: © Navid Baraty
Из безкрайните дебри на Facebook от месец май 2013 година се разпространяват снимки, които се твърди, че са направени от космическата сонда Wander. Мнозина с интерес следят заснетите от сондата звезди, планети, мъглявини, черни дупки… И изобщо не си дават сметка, че това не са “автентични” изображения на космически обекти (астрофизиците още не могат да наблюдават пряко черни дупки, какво остава за заснемането им). Космическите изображения се оказват дело на фотографа на свободна практика от Ню Йорк Навид Барати.

И всичките му снимки са правени… в кухнята.

Фотографът използва брашно, подправки, чаши с кафе и мляко или оцветена вода и всичко това – върху плота на домашния му скенер. Например, за да “заснеме” една от мъглявините Барати използва котешка козина, смлян чесън, сол, брашно, листа от мента и куркума.

“Писах във Facebook и Instagram цяла измислена история, как са ме назначили за отговорник по обработката на изображенията от космическия апарат Wander – позиция, която са ми поверили уж и заради инженерното ми образование. И много хора съвсем сериозно си мислят, че публикувам снимки, правени от сонда в космоса. Обаче кой знае, моите творения може и да съществуват някъде в нашата Вселена или извън нейните предели”, разказва фотографът.

Ето и няколко от творбите му, както и описание, как ги е “заснел”:

“Загадъчната планета”. Всъщност е дъно на чаша, пълна с вода и оцветител (в пропорция 1:1). Спътниците са от същата смес с добавено кокосово мляко. Звездите са от сол, канела, сода и смлени таблетки. 
“Спирална галактика”. Сол, сода, къри, тебешир, захар и канела.

“Галактична аномалия”. Масло, оцветители и сол.

“Ледена планета”. Все същото дъно на чаша с вода и оцветител. Спътниците – оцветител, смесен със силикатен гел, а звездите са от захар, канела и кимион.


“Звездна мъглявина”. Козметични принадлежности, капки зехтин, тебешир, детска пудра, сол и капки вода.

“Черна дупка”. Празна чаша. Звездите – сол, захар и брашно, куркума и канела.


“Сферично звездно струпване”. Сода, сол, захар, къри и канела.



“Мъглявина с газови потоци”. Котешки косми, счукан чесън, сол, брашно, сусам, куркума.

“Далечна галактика”. Зехтин и сусамово олио, вода, кимион, канела и брашно.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...